Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2012. március 13., kedd

Hogyan alakul a felmondási védelem az új Munka törvénykönyve hatályba lépése után?


A 2012. évi I. törvény, azaz az új Munka törvénykönyve júliusban lép hatályba, s változást hoz a felmondási védelem terén is.

Amíg a szülők valamelyike (jellemzően az anya) gyermekgondozási szabadságon van, felmondási védelem illeti meg, tehát nem közölhetnek vele munkáltatói felmondást.
Figyelem! Ha határozott idejű munkaviszonyban foglalkoztatták, s lejár a határozott idő, megszűnhet ezalatt is a munkaviszonya. Ő maga is felmondhat – mert például másik állást talált – vagy közös megegyezést írhat alá a munkaviszony megszűnéséről. Ha nem munkaviszony keretein belül dolgozott, hanem pl. megbízási jogviszony keretei között, akkor nem vonatkoznak rá az Mt. szabályai, így a felmondási védelem sem.

Ha viszont visszamegy dolgozni, akkor az eddigi abszolút felmondási védelem helyett (eddig nem lehetett felmondani annak a szülőnek, aki gyermekgondozási szabadságról tért vissza, gyermeke három éves koráig.), akkor egy gyengébb védelmet kap; a törvény a védett korban lévő munkavállalók státuszát adja neki. A szöveg egyébként már nem is szülőről, hanem az anyáról, illetve a gyermekét egyedül nevelő apáról szól, munkaviszonyukat abban az esetben lehet felmondással megszüntetni, ha a felmondás indoka a munkavállaló képessége, vagy a munkáltató működésével összefüggő ok, s a munkáltatónál nincs olyan munkakör, mely megfelel a munkavállaló képességének, végzettségének, megszerzett gyakorlatának, vagy a felajánlott munkakört nem fogadja el a munkavállaló. (új Mt., 66. §)
A munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolva akkor szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt, ha az a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. (új Mt., 78. § (1)) Ez gyakorlatilag a régi törvényben rendkívüli felmondásként emlegetett jogintézmény; erre már akkor sem vonatkozott a felmondási védelem.

Ahogy egy előadáson hallottam: tehát júliustól egy kicsivel alaposabb meg kell indokolni azt a felmondást, mint ahogy szokásos…

2 megjegyzés:

  1. Kedves Ágnes!

    Engem a főnöm visszavett GYED-ről, viszont most felmondott nekem. munkáltató működésével összefüggő okot jelölt meg. Kérdésem a következő lenne: ha pár hónap múlva felvesz valakit, akkor ebben az esetben mi a helyzet ?

    VálaszTörlés
  2. Jelenleg még az 1992. évi XXII. törvény van hatályban, tehát a régi Munka törvénykönyve, ebben a következő szerepel a felmondási védelemről:
    90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt: (...)
    e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő, (időtartama alatt)


    Tehát a gyermek 3 éves koráig érvényesen nem mondhat fel a munkáltató, ha Ön volt GYED-en korábban.
    Ha elmúlt már 3 éves, akkor természetesen felmondhat, indokolnia kell; egy esetleges munkaügyi pert azonban érdemes jól meggondolni, munkajogász ügyvéddel átbeszélni. Nem lehetetlen, csak átgondolást igényel.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.