Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. február 24., csütörtök

Főállású anyaságról

Főállású anyaságról

Ebben a bejegyzésben az intézmény jogszabályi vonatkozásaival szeretnék foglalkozni. A főállású anyaság népies neve annak az időszaknak, mikor a szülő (jellemzően az anya), nevelőszülő vagy gyám gyermeknevelési támogatásban (GYET) részesül.

2011 januárjától változtak a jogosultság feltételei: a legalább háromgyermekes szülőknek jár, a legkisebb gyermek 3 éves korától annak 8 éves koráig vehető igénybe. A jogosultság nem kötődik előzetes munkaviszonyhoz, tehát „segély” és nem „járadék” jellegű juttatásról van szó. Összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimummal egyezik meg, 2011-ben 28500 Ft. Ebből 10 % nyugdíjjárulékot vonnak, tehát a főállású a GYET-en töltött idő szolgálati időnek számít majd a nyugdíjjogosultság megállapításánál. Amennyiben a GYET-ben részesülő személy az általa gondozott gyermek halála miatt elveszti a jogosultságát, akkor a GYET folyósítása a halálesetet követő hónap első napjától számított 3 hónap elteltével szűnik meg.

Ha a szülők több gyermek után lennének jogosultak különböző gyermekgondozási támogatásokra (pl. a harmadik gyermek után GYET-ben részesül az anyuka, születik egy negyedik gyermek közben, aki után GYES-ben részesülhetne), akkor csak az egyik támogatási formát vehetik igénybe, s azt is csak az egyik szülő (tehát nem képzelhető el az a felállás, hogy az anyuka marad GYET-en, az apuka felveszik közben a negyedik gyermek után a GYES-t.)

Változtak a GYET melletti munkavégzés szabályai is, ezeket a GYES-hez igazították, így lényegesen kedvezőbbek lettek a korábbinál: szintén 30 órát (egy hét átlagában) meg nem haladó időtartamban lehet munkát végezni, illetve, ha valaki otthonról dolgozik, akkor nincs korlátozás a munka időtartamát tekintve. Ha
Ha valaki GYET mellett szeretne önálló vállalkozásba fogni, akkor sajnos úgy terhelik a járulékfizetési szabályok, mintha nem lenne „főállása” – a főállású anyaság csak nevében az, ilyen szempontból nem úgy számítják, mint a heti 36 órát meghaladó munkaviszonyt, amikor a vállalkozó mentesül az emellett végzett vállalkozás után fizetendő járulékok alól.

A korábbi munkahellyel (ha volt ilyen) fenntartott jogviszony máshogy alakul azonban a GYET időszaka alatt: míg a GYES, GYED ideje alatt a munkahelynek engedélyeznie kell a fizetés nélküli szabadságot, a GYET időszaka alatt csak engedélyezheti, nem kötelezhető rá. Itt tehát már nem érvényesül a felmondási védelem, mely a rendes felmondástól védi a gyermekét nevelő munkavállalót.

2009. január 1-jétől már időkorlát nélkül lehet igénybe venni GYET mellett is az óvodai ellátást (pongyolán fogalmazva már nem kell ebéd után feltétlenül elvinni a gyermeket). Ezt a változtatást a 2008. évi LIV. törvény, s a 340/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet mondta ki.

A GYEt igénylése: a Kincstár lakóhely szerint illetékes regionális igazgatóságánál lehet igényt benyújtani, írásban. További tudnivalók: itt.


37 megjegyzés:

  1. Én azt szeretném kérdezni, hogy ha jelenleg GYET-en vagyok 2012. márc.04-ig. Van egy 4 órás állásom, és mellette az otthonomban egy másik cégnek végezhetek-e korlátlanul munkát?
    Segítségét előre is köszönöm!
    Edit

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nincs akadálya, mivel a GYET mellett heti max. 30 órát meg nem haladó munkát lehet végezni, vagy otthonról korlátlanul lehet dolgozni. Mivel a 4 órás munka ezt a keretet nem meríti ki, ezért fel lehet használni a távmunkához. (ezt most józn paraszti ésszel okoskodtam ki a jogszabályok alapján, mivel még hasonló esettel nem találkoztam :-)

    VálaszTörlés
  3. Üdvözlöm! Arról szeretnék érdeklődni, hogy rendvédelmi szervnél dolgozom, hivatásos állományban, jelenleg a 3. gyermekem 2 éves. 3 éves korától igénybe venném a GYET-et, és 4 órában mennék vissza dolgozni. Van-e erre lehetőségem, mint hivatásos alkalmazott? Válaszát köszönöm!
    Kriszta

    VálaszTörlés
  4. Semmi akadálya; a GYET melletti munkavégzésről A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 24. §-a szól; ezek szerint GYET mellett heti harminc órát meg nem haladó időtartamban lehet KERESŐ TEVÉKENYSÉGET folytatni (vagy otthonról korlátlanul). A törvény a kereső tevékenységet a 4. § d) pontjában definiálja, ezt kimásolom (benne van a rendvédelmi szervek kitétel is :-):

    kereső tevékenység: munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, Magyar Honvédség, rendvédelmi szervek, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenység, továbbá szövetkezet tagjaként, vagy egyéni vállalkozóként, illetőleg társas vállalkozás vagy egyéni cég tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenység;

    VálaszTörlés
  5. Üdvözlöm.
    Három gyermekem van a legidősebb 2012. áprilisban tölti a tizennyolcat középső tizennéy a kicsi pedig öt lesz februárban szeretném tudni valóban nem leszek jogosult a GYET-re ha lányon tizennyolc éves lesz?
    Köszönettel:Gabi

    VálaszTörlés
  6. (Ágnes vagyok)
    A családtámogatási törvény 23-24. § -ában szól a gyermeknevelési támogatásról (GYET). E szerint három vagy több kiskorút kell nevelni saját háztartásban, akkor jár a GYET, így ebben az esetben valóban nem jár tovább :-(:

    23. § Gyermeknevelési támogatásra az a szülő, nevelőszülő, gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

    24. § A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

    VálaszTörlés
  7. üdvözlöm,szeretnék érdeklődni,hogy a gyes mellett igényelhető a gyet is,3 saját és 1 nevelt gyermekünk van, a legkisebb 2 éves lesz,köszönöm válaszát.

    VálaszTörlés
  8. (Ágnes vagyok)

    Nem, egyelőre csak egy családtámogatási forma vehető igénybe, tehát a gyes, ha lejár, utána lesz igényelhető a gyet (ha úgy döntenek), egyszerre viszont nem megy.

    VálaszTörlés
  9. köszönöm szépen a gyors választ:)még 1 kérdésbe szeretném a tanácsát kérni ,ha nem baj..
    mint írtam 4 gyermek van a családban,de csak 1 hónapja van a legnagyobbik ő a bárom gyermeke,de a bíróság úgy döntött,mi neveljük tovább.ő tartós beteg, rá most igényelt párom családi pótlékot,én pedig 3 sajátom után kapom.Most,hogy így egy család vagyunk 1 1hónapja/élettársam de nem hivatalosan/ ..A kérdésem az lenne,hogy ha úgy kérjük a családit,hogy nem egyedül állóként hanem mind 4 gyermek 1 családban akkor mennyit kapnánk,és jogilag melyiket javasolja ?köszönöm a válaszát.

    VálaszTörlés
  10. (Ágnes vagyok)

    Ha együtt, egy családként képzelik el a jövőt, akkor Önök nem egyedülálló szülők, így a sima családi pótlék jár. (Az egyedülállóknak járó, valamivel magasabb összegű családi pótlékot azért találták ki, hogy a gyermekeiket valóban egyedül nevelők gondjain egy kicsit segítsenek.) Gondolom, a tartósan beteg gyermek után igénybe tudják venni az emelt összegű családi pótlékot... a családi pótlékokról itt találtam egy összefoglalót, remélem, hasznos lesz.

    VálaszTörlés
  11. Üdvözlöm! Egy olyan kérdésben kérném a segítségét, hogy GYET mellett lehet-e otthonomban egyéni vállalkozóként munkát végezni (saját webshop működtetése)? Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. (Ágnes)

    Lehet, ez teljesen beleillik a fent leírt keretekbe. Nagyon sok sikert kívánok hozzá!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Ágnes!
    Az lenne a kérdésem, hogy főállású anyaként (heti 4x5 órában dolgozom mellette egy budapesti cégnél) elvállalható-e belföldi kiküldetés? Vasárnap este vagy hétfő reggel kellene egy vidéki városba utaznom és ott maradnom 2-3 napig. Bevállalható, hogy engem küldenek ilyen feladatra? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  14. Nem ismerek olyan korlátozást, mely megakadályozná ezt, úgyhogy szerintem mehet a belföldi hosszabb út; a főállású anyaság melletti munkavégzés korlátja csak a heti munkaidőkeret, mely a munkaszerződésben van rögzítve (30 óra).

    VálaszTörlés
  15. Kedves Ágnes!

    Érdeklődnék, hogy a GYET a gyermek három éves kora után is bármikor igényelhető? Amennyiben úgy döntök, hogy a gyermek két éves kora után visszamegyek dolgozni nyolc órában, de később mégis a GYET -et választom, megtehetem később is a gyermek nyolc éves koráig? Hat órás munka esetén egyértelmű, hogy érdemes a GYET-et is igényelni? Köszönöm válaszát!

    VálaszTörlés
  16. GYET csak akkor igényelhető, ha legalább három gyermek van, s a legkisebb gyermek 8 éves koráig jár (ha kiskorúak a gyerekek). Szerintem igényelhető később is, s megéri 6 órás munka mellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Igen, három gyermek van, csak szerettem volna tudni, hogy elesek-e a GYET lehetőségétől, ha nem kérem a gyermek három éves korában, csak később alakul úgy az életem, hogy mégis jól jönne, de akkor már nem lehetséges.. Köszönöm válaszát!

      Törlés
  17. Szép napot!
    Érdeklődnék,hogy a főállású anyasági támogatás gyerekenként,azaz 3-szor 28000-Ft,vagy 1-szer 28000-Ft.
    Ez nincs egyértelműen sehol,hisz egyszer 28000-Ft 3gyereknél annyi,mint halottnak a csók!A mai világban nem mindegy!Szeretnék dolgozni,de nincs munka,ha meg akad valami,akkor ahogy szóbakerül a családi állapot,gyerekek,onnantól tárgytalan.Egy munkaadó,túl közlékeny volt,megmondta nyiltan,hogy ameddig gyermektelen emberek sokaságából válógathatnak,addig ne nagyon reménykedjek.
    Választ előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  18. Rossz hírem van: egyszer 28.000 Ft/hó. S igen, annyi, mint halottnak a csók. Ugyanannyi, mint a GYES egyébként.
    Hadd javasoljam a Jól-Lét Alapítványt, hasonló helyzetben lévő anyáknak próbálnak tanácsadással segíteni a munkakeresésben, illetve honlapjukon konkrét munkalehetőségek is szoktak lenni, olyan munkáltatóktól, akik nem riadnak vissza a kisgyermekes anyák alkalmazásától sem.
    www.jol-let.com
    www.noiklikk.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó napot kívánok!
      Köszönöm szépen a válaszát,sokat segített nekem.Külön köszönöm a honlap címeket!
      Tisztelettel:Balogh Zsuzsanna

      Törlés
  19. Kedves Zsuzsanna!

    Igazán kis segítség volt ez egy nehéz helyzetben, viszont eszembe jutott még pár hasznos oldal;
    a Tudatos Életért Egyesület www.tudatoseletert.hu, itt szintén találhatóak konkrét ajánlatok,

    illetve a resztavmunka.hu, néha nagyon jó kis állások vannak rajta.

    VálaszTörlés
  20. Jó napot kívánok.Szeretnék érdeklődni hogy főállású anyaságin vagyok,és mellette vissza mentem dolgozni 4 órában és most meg betegedet a kislányom.A kérdésem tehát az hogy igazolnom kell a munkahelyemen hogy táppénzen vagyok.Vagyis kell-e táppénzes
    papírt leadnom a munkáltatómnak.
    Köszönöm előre is a válaszát.

    VálaszTörlés
  21. Természetesen igazolnia kell, hiszen a munkáltatóját nem érinti, hogy Ön emellett igénybe veszi a GYET-et is.

    VálaszTörlés
  22. Kedves Ágnes
    A segítségét kell kérnem a következő ügyben. Főállású anya vagyok, mégis úgy tűnik egyéni vállalkozóként dolgozhatnék nem rendszeresen, alkalmanként. Úgy tudom, hogy a főállású anya otthonából annyit dolgozhat,a mennyit akar. miA kérdésem az lenne, hogy kötelező e járulékot fizetnem magam után, ha egy évben csak négy-öt számlát adnék ki, tehát nyilván nem sok munkáról van szó, amit otthonról végeznék. Második kérdésem az lenne, hogy lehetek e egyáltalán egyéni vállalkozó a támogatás mellett.
    segitségét előre is megkösöznve, vráom válaszát

    VálaszTörlés
  23. Kezdem a végén: szerintem ilyen volumenű tevékenységre nem érdemes a vállalkozói igazolványt kiváltani, mert igen magas a járulék, amit mindenképpen be kell fizetni (a főállású anasági mellett végzett tevékenységre igazán nincs kedvezmény.
    A pontos részleteket azonban érdemes egy jó könyvelővel, adótanácsadóval megbeszélni (én egyik sem vagyok), mert a jelenlegi adatok alapján nekem úgy tűnik, hogy érdemesebb lenne más megoldást választani a számlázásra.
    www.adozona.hu - itt lehet kérdezni is pl.

    VálaszTörlés
  24. Kedves Ágnes!

    1998 októbertől főállású anyaként voltam otthon,2011.júni.30.-ig.Többen azt mondták nekem, hogy az otthon töltött időm /16 év/ nem számít majd bele a nyugdíjjogosultság megállapításánál.
    Segítségét szeretném kérni,hogy valóban mire is számíthatok?!

    Előre is köszönöm válaszát!
    Ottilia

    VálaszTörlés
  25. Kedves Ottilia!

    A GYET-ből vontak nyugdíjjárulékot (ha megnézi a papírokat, akkor látja is), tehát beleszámít a nyugdíjba.

    VálaszTörlés
  26. Kedves Ágnes. GYET-en vagyok, van egy 4 órás állásom, ahol fizetés nélküli szabadságon vagyok. Lehet-e egy másik, 6 órás állásom, ahonnan viszont kapnék fizetést úgy, hogy közben megtartsam ezt a másik négy órás, fizetés nélküli szabis munkaviszonyomat is?
    Köszönöm előre is!
    Kati

    VálaszTörlés
  27. Kedves Ágnes! Jelenleg GYES-en vagyok, szeptembertől pedig GYET-en szeretnék lenni. 4 órában dolgozok egy cégnél alkalmazottként, de szeptembertől tanítani hívtak egy iskolába. Még nem derült ki, hogy fel tudnak-e venni félállásba (pedagógusoknál ez heti min. 11 órát jelent), vagy csak óraadónak (kevesebb, mint 11 óra). Ha félállásba felvennének, akkor hagynám a céget, de ha csak óraadónak, akkor mindenképp maradok. A kérdésem az lenne, hogy mennyi az az óraszám, amit ilyen esetben GYET és 4 órás munka mellett tanítani lehet, hiszen pedagóguséknál valahogy másképp számolják az órákat (főállás 21 óra, félállás 11). Válaszát előre is köszönöm! Ágnes

    VálaszTörlés
  28. (Kati)

    Nem kötelesek fenntartani a GYET alatt azt az állást, ahol fizetés nélküli szabin van; de lehet a másik, hatórás; érdemes az eredeti munkahellyel megbeszélni, hogy fennmaradjon az előző is, ha fontos Önnek.

    VálaszTörlés
  29. (Ágnes)
    Érdemes megkérdezni a MÁK ügyfélszolgálatán, de ha félállásba veszik fel, akkor két félállás már teljes állásnak számít, akkor is, ha a megtartandó órákat máshogy számolják (a pedagógusok munkaideje nemcsak az órák megtartása.)

    VálaszTörlés
  30. Üdvözlöm!
    Érdeklődnék,hogy nagyszülő GYES után igénybeveheti e a GYET támogatást ha nem dolgozik.
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  31. Üdvözlöm !
    Érdeklődnék , hogy a GYET-en vagyok ( fizetés nélküli szabadságon ) , a legkisebb gyermekem márciusban tölti be a 8-at . A nagyobbik novemberben lesz 12 . A kérdésem . hogy a nagyobb után lehet-e igényelni a 18 éves koráig GYET-et ha a pici betölti a 8-at ?
    Köszönöm a válaszát !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem; a GYET a legkisebb gyermek 8 éves koráig jár csak.

      Törlés
  32. Üdvözlöm!
    Érdeklődnék,hogy pillanatnyilag gyes-en vagyok a legkisebb lányom most júniusban volt 2 éves.Van egy 6 éves és egy 15 éves gyermekem. Egy mellékállásban végezhető munka kapcsán felmerült hogy esetleg másodállásban kiváltanám a vállalkozóit és dolgozni mennék.A kérdésem az lenne hogy kell e járulékot fizetnem magam után?Köszönöm válaszát! Ivett

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.