Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. február 28., hétfő

Mi történik, ha a nagyszülő megy GYES-re? ismét egy kicsit szárazabb téma...

Amennyiben egy családban felmerül ez a kérdés, akkor nagyon sok feltételnek kell együttesen teljesülnie. A jogszabályon kívüli adottságok tekintetében ekkor mindkét szülőnek van munkája (általában ezért tudják a nagyszülői GYES intézményét választani); továbbá van egy olyan nagyszülő, aki még fizikálisan és lelkileg is alkalmas egy kisgyerek napközbeni ellátására, és el is vállalja ezt a feladatot.

Milyen jogszabályi feltételeknek kell tehát teljesülnie, hogy a nagyszülő mehessen GYES-re?

Nemcsak a vérszerinti nagyszülőkre, hanem az örökbefogadó nagyszülőre (tehát, ha a szülő az örökbefogadó nevelt gyermeke volt), sőt, annak házastársára is kiterjed a törvény hatálya.
A gyermek betöltött egy éves kora után kérelmezhető a nagyszülői GYES; a szülőknek írásban, együttesen kell nyilatkozni arról, hogy lemondanak a gyermekgondozási segélyről, s egyetértenek azzal, hogy a nagyszülő megigényelje azt. A gyámhatóság pótolhatja a gyermekkel nem közös háztartásban élő szülő nyilatkozatát. Miközben a gyermekkel a nagyszülő GYES-en van, addig a gyermek gondozásának, nevelésének a szülők háztartásában kell történnie. (Ez nem azt jelenti, hogy a nagyszülő nem viheti el a saját lakásába a gyermeket, hanem hivatalosan a szülő nevelése-gondozása alatt legyen, ne helyezzék el intézményben pl.)
A szülő bármikor visszavonhatja a nagyszülői GYES-t illető beleegyező nyilatkozatát, ebben az esetben – ha a nyilatkozatot a gyámhatóság sem pótolja – akkor megszűnik a nagyszülő GYES-re való jogosultsága, mégpedig a visszavonó nyilatkozat benyújtását követő hónap utolsó napjától.
Megszűnik akkor is a nagyszülő GYES-re való jogosultsága, ha a szülő esetében már nem állnak fenn a feltételek – kivéve a kereső tevékenységet, hiszen az egész intézménynek ez az egyik fő célja, hogy a munkaképes korú szülő el tudjon akár teljes munkaidőben helyezkedni – de akkor már nem, ha a pl. a szülő egy másik gyermeke után más ellátást (pl. GYED-et) vesz igénybe.
Nem szűnik meg azonban a nagyszülői jogosultág, ha a szülő gyermekápolási táppénzre megy

Közben mit csinálhat mellette a nagyszülő?

A gyermek három éves koráig nem végezhet munkát – ez alapvető különbség a szülői GYES-hez képest. Ha a gyermek betöltött három éves kora után is fennállnak a nagyszülői GYES feltételei (pl. súlyosan beteg gyermek esetében), akkor a szülői GYES-hez hasonlóan korlátozottan végezhet munkát (heti 30 óra, vagy otthonából korlátlanul).
Nem helyezheti el a gyermeket napközbeni ellátást nyújtó intézményben (bölcsőde, hetes bölcsőde, családi napközi, családi vagy házi gyermekfelügyeletet biztosító intézmény, közoktatási törvény hatálya alá tartozó óvoda, iskolai napközi).

Nyugdíj és GYES

A nagyszülő nyugdíjra való jogosultságát a megigényelt GYES nem érinti, tehát kaphat egyszerre GYES-t és nyugdíjat (társadalombiztosítási nyugellátást, rokkantsági nyugdíjat vagy rehabilitációs járadékot.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.