Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. február 25., péntek

TGYÁS, GYED és a biztosítási jogviszony megszűnése

Mi történik, ha valakinek megszűnik a munkaviszonya (pl. lejár a határozott idejű szerződés, s nem kötnek újat/nem hosszabbítják meg?), miközben TGYÁS-on van?

Mivel korábban igényelte a TGYÁS-t, s meg is kapta, ettől nem szűnik meg az ellátás folyósítása.


Mi történik, ha valakinek megszűnik a munkaviszonya (pl. lejár a határozott idejű szerződés, s nem kötnek újat/nem hosszabbítják meg?), miközben GYED-en van?

Mivel korábban igényelte a GYED-et, s meg is kapta, ettől nem szűnik meg az ellátás folyósítása, addig kapja, míg az igénylés időpontjában járna (előzetes 365 nap/előző 2 év biztosítási jogviszony kell hozzá, annyi ideig jár, míg az igénylő biztosítási jogviszonyban volt az azt megelőző 2 évben, s maximum a gyermek 2 éves koráig jár.)

Mi történik, ha valakinek megszűnik a munkaviszonya (pl. lejár a határozott idejű szerződés, s nem kötnek újat/nem hosszabbítják meg?), miközben GYES-en van?

Ugyanúgy kapja a GYES-t tovább, a GYES alanyi jogon jár, nem kötött előző biztosítási jogviszonyhoz, tehát nem befolyásolja a munkaviszony megszűnése.

Mi történik, ha valakinek a TGYÁS igénylése előtt szűnik meg a biztosítási jogviszonya?

Ha az igénylés előtt maximum 42 nappal szűnik meg, akkor nem veszti el a jogosultságát: igényelhet TGYÁS-t, s utána GYED-et.
Ha ebbe az intervallumba nem esik bele, akkor is van még további lehetőség arra, hogy ne veszítse el ezt az igen értékes jogosultságot, ugyanis a törvény értelmében, ha meg is szűnik a biztosítási jogviszony, s eltelik a 42 nap, ha utána valaki táppénzen (vagy baleseti táppénzen) van, akkor megmarad a jogosultság. Táppénzre kerülhet pl. valaki ezért is, mert veszélyeztetett terhesnek nyilvánítja az orvos. Ha véget ér a táppénz, baleseti táppénz időszaka, utána még 28 napot ad a törvény arra, hogy megmaradjon a jogosultság. TGYÁS-t igényelni pedig nemcsak a szülés napjától, hanem a szülés várható napját megelőző 4 héttel korábban is lehet.
Így lehet tehát ebben az esetben megtoldani azt az időszakot, míg jogosult marad valaki a TGYÁS-ra:
biztosítási jogviszony vége+42 nap
ha táppénzen van (baleseti táppénz) – akkor ez az időszak is hozzáadódik
végetér, akkor még 28 napig igényelheti a TGYÁS-t.

FONTOS! Megszűnt a passzív táppénz, ezért változott az Ebtv. 40. §-a is. Itt írtam a változásokról.

Na de mi van a második gyermek esetében, ha az első gyermek születése előtt szűnt meg a biztosítási jogviszony, de még akkor éppen jogosultak voltunk az ellátásra?

Itt érdemes még némi biztosítási jogviszonyt beszerezni, ha nem jönne össze az a bizonyos előző 2 évben összegyűjtött 365 nap. Tippet tudok adni, mivel egy kisgyermekkel, s egy újabb gyermeket várva igen nehéz állást találni; egy ismerősöm munkanélküliként jelentkezett be, s az álláskeresési támogatás ideje biztosítási jogviszonynak számít, így kapott a következő gyermek után is ellátást.

121 megjegyzés:

  1. MÁS, de itt kérdezek:
    Most kaptam meg a kérdőívet az új alkotmánnyal kapcsolatban. Mire vonatkozik, hogy ne adóztassák meg a gyermeknevelési cuccokat? Miből adóztunk eddig?

    VálaszTörlés
  2. TGYÁS, GYED - ebből vonnak, az biztos. Igazából nem értem, hogy kerül ennek a kérdése az új alkotmánykoncepcióba, át tudod küldeni a kérdőívet? Én még nem láttam.

    VálaszTörlés
  3. Ha tudnál foglalkozni azzal, hogy a táppénzre milyen szabályok vonatkoznak, megköszönném. ÉN már próbáltam utána nézni, de nagyon nem kaptam egyértelmű válaszokat. Tehát az nyilvánvaló, hogy ha dolgozol GYES vagy GYET mellett, akkor jár GYÁP, de hogy mennyi azon már vita van. Én úgy tudtam, hogy 180 napig a minimálbé után van a táppénz, utána már a munkabér után, de mi a helyzet, ha az ember GYES+munka után átmegy GYET+munkára? AKkor újra indul a 180 nap? Vagy nem, rögtön a bér után jár a táppénz? Olyan is volt, aki szerint soha nem fog GYET+munka esetén a munkabér után járni a táppénz, csak a minimálbér után. Ez ugye nagyon nem mindegy, ha ez utóbbi az igaz, akkor nincs értelme GYET_et igényelni.

    VálaszTörlés
  4. Megpróbálom összeszedni, szerintem így lenne logikus.

    A táppénz alapja csak olyan rendszeres és nem rendszeres jövedelem lehet, amely után EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉKOT kell fizetni. (ilyen a munkabér+pótlékok, illetmény (köztisztviselőknél), egyéb szerződés szerinti díjazás stb. A TGYÁS, GYED, GYES, GYET nem ilyen, mert abból nem vonnak eü-i járulékot.
    Bonyolítja a helyzetet, hogy a TGYÁS, GYED, GYES, GYET időszaka viszont biztosítási időszaknak számít a táppénz szempontjából, csak éppen a táppénz összegének alapjául nem szolgálhatnak ezek a járadékok, illetve segélyek.
    Táppénzre leszel jogosult - akkor megnézik, hogy a jogosultság kezdő napját megelőző naptári évben van-e 180 nap olyan jövedelmed, amely táppénz alapja lehet. Ha nincs, de biztosított vagy, akkor számítják a minimálbérből a táppénzjogosultságot.
    A GYES+munka kombó első évében ezért szokott így lenni (ti. minimálbérből számítják), mert a előtte jellemzően GYED-en, GYES-en van az ember lánya, amiből NEM vonnak eü-i járulékot, tehát nem lehet alapja a táppénznek. Eltelik fél év, utána már van 180 nap, amiből tudnak számítani.

    A kérdésedre válaszolva: Nyilván, ha valaki dolgozik GYES mellett, akkor egy idő után lesz 180 napja. Ha folyamatosan dolgozik, s egy idő után GYES helyett GYET-et kap, mert megigényli, akkor folyamatosan kap olyan jövedelmet, amiből már táppénzt lehet számolni, tehát nem kell visszatérni a minimálbéres szabályhoz. Ugyanakkor a GYES, GYET összege nem adódik hozzá a táppénz alapjául szolgáló jövedelemhez.

    Hozzáteszem, a gyakorlatban még nem volt ilyen esettel dolgom, tehát a jogszabályok alapján következtettem ki.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm!
    A saját logikámmal én is ezt következtettem ki, de én nem vagyok sem jogász, sem TB szakértő, és bizony gazdaságisok össze-vissza mondtak nekem mindent. Eddig meg tudtuk oldani táppénz nélkül, de azért a GYET nem 1 év, ki tudja mi lesz még addig, előre kell tudnom, mielőtt döntök, hogy kérem-e.

    VálaszTörlés
  6. Csodálkoznék,, ha nem így lenne, ahogy kiokoskodtuk - de azon is csodálkozom, hogy a gazdaságisok számára ez nem egy rutinfeladat.

    VálaszTörlés
  7. AZ egész melóhelyemen egyedül vagyok a több, mint 100 emberből 3 kisgyerekkel...

    VálaszTörlés
  8. Kedves Ágnes!

    Rátaláltam a blogjára, s láttam, hogy sokaknak segít információval, tanáccsal. Segítségében, szakértő észrevételeiben bízva írok Önnek.

    Harmadik gyerek után járó tgyással és gyeddel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

    Jelenleg gyesen vagyok a 2. gyerekünkkel, a 3. gyerekünk még a gyes idején, december elején születik, ha minden rendben alakul.

    A bonyolult előzmények:
    2008. október 2. óta vagyok alkalmazásban egy vállalkozónál, ez határozatlan idejű szerződés. Korábban 2004-2006-ig voltam közalkalmazott tanár, határozott idejű szerződésem lejárt, de akkorra már az első gyerekünk születése miatt kaptam a tgyást, és így később – passzív jogon – gyedet is. Ennek lejárta után 3 hétig gyest kaptam és utána kerültem a mostani munkaviszonyomba.
    Közben 2005-2009. júniusig nappali tagozatos egyetemista voltam, ez szerencsére beszámított az előzetes biztosításomba, ami sajnos a passzív gyed ideje alatt nem „ketyegett”.
    Második gyerekünk születése előtt -28. naptól kértem a tgyást, utána 2 éves koráig kaptam gyedet a szerződés szerinti bérem alapján, amely bruttó 150 ezer Ft volt. Idén február 26-tól gyest kapok.

    Kérdéseim:
    Jogosult vagyok-e tgyásra és gyedre a 3. gyerek után a mostani munkaviszony okán?
    Mennyi időre jár nekem a gyed? Hogyan tudom kiszámítani, hogy hány biztosításban töltött napom van, ami irányadó lehet a gyed szempontjából? (Beleszámít az előző gyed, tgyás és gyes?)
    A korábbi gyedemet még a régi szabályok szerint állapították meg, a mostani szabályozás erre mennyiben van tekintettel?
    Kell-e még dolgoznom a szükséges biztosítási idő eléréséig? Ha igen, hány napot?

    Ha bármelyik kérdésemmel kapcsolatban tud segíteni vagy valamilyen támpontot adni a szabályok értelmezéséhez, nagyon hálás lennék érte!

    Segítségét és útmutatását előre is köszönöm szépen.
    Üdvözlettel: ggica (Ági)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Ági,

    TGYÁS-ra az jogosult, aki a szülést megelőző két évben összesen - nem kell folyamatosan - 365 napon keresztül biztosított volt. (Ebben az esetben fennáll a biztosított jogviszony már 2008. október 2-a óta, hiszen határozatlan idejű szerződéssel be van jelentve)


    Véleményem szerint a jogosultság fennáll, kérdés a TGYÁS és a GYED összege - ez attól függ, hogy mennyi olyan jövedelme volt az adott időszakban, ami után egészségügyi járulékot vontak (tehát nem tgyás, gyed, gyes, hanem jelen esetben fizetés) A TGYÁS-t, GYED-et ugyanis hasonlóan számítják ki a táppénzhez; TGYÁS esetében számítva azt nézik, hogy a szülési szabadság kezdőnapját megelőző naptári év első napjától rendelkezik-e 180 nap járulékköteles jövedelemmel. Ha igen, akkor ez lesz az alapja a TGYÁS-nak, ha nem, akkor a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér kétszeresének (2011-ben ez egyébként 156 000 Ft) a harmincad része - ez a bonyolult számítás egy napi TGYÁS-nak felel meg, tehát egy hónapban annyiszor veszik, ahány nap van az adott hónapban. Kivéve, ha a szerződés szerinti bér - mint jelen esetben - alacsonyabb ennél, akkor ez lesz az irányadó (most 150.000 Ft, ha jól értelmezem, s ez alacsonyabb.)

    GYED-nél hasonlóan járnak el; a különbség az, hogy ha valakinek nincs az irányadó időszakban figyelembe vehető jövedelme, akkor az ellátás alapja maximum a minimálbér; kivéve, ha azért nincs jövedelme, mert táppénzben, tgyás-ban, gyed-ben, gyes-ben részesült, ilyenkor a gyed-et az előzőleg folyósított ellátás alapját képező jövedelem alapulvételével kell megállapítani.
    A GYED-nél van még egy korlátozás, ez pedig a GYED időtartama; a törvény szerint a GYED csak annyi időre jár, amennyi időt az igénylő a kérdéses időszakban biztosítási jogviszonyban tölt. Apró különbség, de: itt kifejezetten biztosítási jogviszonyt ír a törvény, s nem említ más beszámítható időszakot (pl. nappali tagozatos tanulmányokat.) Tehát más a jogosultság megszerzése, s más lehet az időtartam, amire jár. Az abszolút plafon a gyermek 2 éves kora, tehát annál tovább senkinek sem járhat a GYED (utána GYES jön).
    Tehát a második gyermek után járó GYED utáni jogosultság két tényezőből tevődött össze: a hallgatói jogviszonyból (beszámított időszak) és a munkaviszonyból, mely 2008. októberében kezdődött (biztosítási időszak), ekkor ez még csak 180 nap volt, s meg lehetett szerezni vele a 1. jogosultságot 2. mely a gyermek két éves koráig tart, s nincs más korlát.
    Most ezt megkülönbözteti a törvény, ugyanakkor kimondja, hogy ha valaki a GYED-re való jogosultság megszerzésekor még jogosult egy korábbi gyermek után GYED-re, vagy az azt megelőző 2 évben jogosult volt, akkor az új GYED időtartama nem lehet rövidebb az előzőnél.

    Szerintem így van, remélem, tudtam segíteni.

    VálaszTörlés
  10. Megnéztem közben az átmeneti szabályokat (ez a mára nagyrészt hatályon kívül helyezett 2009. évi LXXIX. törvény 51. §-ában van, s azok esetében kell alkalmazni, akik 2010. április 30-át megelőzően szereztek GYED jogosultságot, s most újra kell vizsgálni a GYED-jogosultságukat.
    E szerint Önnek csak egy évre jár a GYED. Kimásolom a szabályt:
    51. § (7) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjat 2010. április 30-át követően született gyermek vonatkozásában igénylik, és a jogosultság megszerzésekor, vagy az azt megelőző két éven belül a jogosult az Ebtv. 2010. április 30-áig hatályos szabályai szerint jogosult volt gyermekgondozási díjra, akkor a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama a korábbi gyermekgondozási díjra való jogosultság megszerzését megelőző két évben, valamint a korábbi gyermekgondozási díj lejártát követően az Ebtv. e törvény 41. §-ának (2) bekezdésével megállapított 42/A. §-ának (4) bekezdése szerint számított, biztosításban töltött napok számával egyezik meg, de nem lehet rövidebb 365 napnál, és legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. A korábbi gyermekgondozási díj lejártát követően biztosításban töltött időbe az új gyermekgondozási díj időtartamának kiszámítása vonatkozásában nem számít bele a gyermekgondozási segély, valamint a terhességi gyermekágyi segély folyósításának időtartama.


    Igazából azt nem értem, hogy ez az átmeneti szabály miért nincs feltüntetve az Ebtv-ben legalább olyan szinten, hogy nem lehet rövidebb a következő GYED időtartama, KIVÉVE? HA JOGSZABÁLY MÁSHOGY RENDELKEZIK vagy KIVÉVE A 2009. ÉVI LXXIX. TÖRVÉNYBEN MEGHATÁROZOTT ESETEKBEN.

    Bocsánat a kettős válaszért, nem vagyok tb- ügyintéző, ezért csak jogszabályokban tudok kutakodni egy-egy bonyolultabb esetben.
    A végeredmény tehát a jogosultság megvan, a szerződés szerinti bér lesz az alap, de GYED - a jelenlegi adatok alapján - csak egy évre jár.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Ágnes!

    Nagyon köszönöm, hogy ilyen alaposan utánajárt. Sajnos eddig nem volt számomra ilyen egyértelmű a helyzet.
    A tgyás rendben van és az összeget én is így számoltam, hisz nem lesz bérezett napom, legalábbis ha nem megyek vissza dolgozni kb. 6 hónapra...
    A gyed időtartama.
    Jól értem, hogy a tanulmányok, amelyek a 2. gyereknél beszámítottak a biztosításba, a 3. gyereknél – legalábbis a gyed-idő megállapításánál - már nem vehetők figyelembe az új szabályozás miatt (mert az nem biztosítási jogviszony, vagyis nem fizetnek utánam semmilyen járulékot)?
    Ezek szerint számomra a 2. gyerek gyed-igénylése (2009.július 13-tól kapom) előtti 2 év az irányadó, vagyis 2007. július 13-2009. július 12.? ÉS!!!!! Nem számolhatom bele az egyetemet, csak a tényleges munkát, szabadságot, betegállományt, táppénzt, majd a 2. gyerek után járó tgyás idejét...
    Jól értem?
    Ha így van, akkor nagyon rosszul állok, mert ez csak 285 nap. De mivel minimum egy évre jár az ellátás (a 365 napos feltétel miatt a jogosultságra), ezért lesz egy év a gyed ideje. Így van?
    Ha növelni szeretném a gyed idejét, akkor pedig sürgősen vissza kellene mennem dolgozni (vagy táppénzre esetleg? - gyest lemondva?), hogy a szülésig összegyűljön még minél több nap. Gyors számítások után szerintem 230-nál több semmiképp nem lehet...és a korábbi biztosított napokkal kiegészítve sem közelíti meg az 568 napot...
    Ugye akkor jól értem a leírtakat?
    Még egyszer köszönöm szépen, hogy kikereste nekem a vonatkozó jogszabályt, rengeteget segített vele, mert már tudom, mire számíthatok és hogyan tovább.
    Üdvözlettel és hálával!!!!
    Ági

    VálaszTörlés
  12. Igazából mióta leírtam a fenti két választ, azóta gondolkodom ezen a kettősségen: egyfelől ott van ez az átmeneti szabály, melyet pont azok számára hoztak, akik egyik gyereküket 2010. április 30-a, a másik gyereküket ezután szülték, s közben nem mentek vissza dolgozni - sokukkal nagyon is kibabrál ez a jogszabály. Ugyanakkor az Ebtv-ben pedig ott van ez a "nem lehet a GYED időtartam kevesebb, mint az előző GYED időtartama", s ami érdekes, hogy ebben a szabályban nem jelölnek kivételt, tehát nem tüntetik fel, hogy kivéve azoknál, akikre ez a 2009-es átmeneti szabály érvényes. (Ezt írtam is fentebb.) Jogtechnikailag így lenne sztem érvényes, mert így ellentmondás van a két törvény között.

    Nagyon sajnálom, hogy a babavárást ilyen nehézségek előzik meg; mivel nem tudom határozottan állítani a fentiek miatt, hogy a kedvezőbb szabályozás lenne érvényes az Ön esetére, ezért érdemes az OEP illetékes szervénél felvilágosítást kérni, s annak megfelelően dönteni egy esetleges újabb munkavállalásról.

    Itt van egyébként a segédanyag, amit az átmeneti szabályozásról kiküldtek az OEP szerveinek:

    http://www.alfahuman.hu/file/OEP%20t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%202010-4-5.pdf

    VálaszTörlés
  13. Kedves Ágnes!

    Köszönöm az újabb infókat és az áldozatos kutatómunkáját és értelmezéseit!!!!!!
    Meg fogom nézni a pdf-anyagot, és valóban, az OEP-től is lehet eligazítást kérni, csak valahogy szkeptikus vagyok, s azt hiszem, az ilyen bonyolult esetekben, ami nem szokványos, ahol több szempontot is mérlegelni kell, nem tudnak majd biztosat mondani. Vagyis megkérdezem X ügyintézőt áprilisban, megnyugtat, hátradőlök, aztán pár hónappal később meg, ha Y ügyintézőhöz kerülök, akkor ő meg kiábrándít. Legrosszabb esetben meg a gyed-igényléskor vagy a folyósítás idején kapom az elutasító határozatot...

    De azért mindent meg fogok tenni, hogy utánajárjak a dolognak és felkészüljek minden eshetőségre.

    A "kibabrálásról" azt gondolom, hogy elviekben nincs is ezzel baj, mert épp az a cél, hogy szűkítsék a jogosultak körét és a jogosultság idejét, mert ezzel is kevesebb pénzt kell kifizetni és több marad az egyéb állami célokra.
    Csak közben önhibámon kívül jelentős összegektől esem el. Soha nem gondoltam volna, hogy munkába állásom kezdetén (2004.) meghozott döntéseim (elvállaltam a határozott időre szóló tanári kinevezést - persze, hogy elvállaltam, hisz örültem, hogy tanár lettem és van munkám, bántam is én, hogy határozott időre szól...) ilyen hatással bírnak még évek múltán is. Hisz emiatt volt a passzív gyed és végső soron ez mindennek a kerékkötője...

    De nem panaszkodni szeretnék, inkább örülök annak, hogy ennyi segítséget kapok Öntől. Köszönöm!!!!!!

    Azt a részét - függetlenül az átmeneti szabályozástól - jól gondolom, hogy megtehetem, hogy május 1-től lemondom a gyest és elmegyek táppénzre veszélyeztetett terhesként? ("Túlvagyok" már egy vetélésen, szóval elvi alapja lehet is, bár remélem, hogy egyszer volt Budán...)
    Vagy nincs ilyen lehetőségem, hogy gyes helyett táppénzt kérjek?
    Azért május 1-től, mert az új szabályok szerint a terhesek táppénzét még 1/3 részben se terhelik a munkáltatóra. Ezt jól tudom???
    Ugye a táppénz biztosítási időnek számít - a gyed-folyósítás idejének megállapításakor is???
    Mert ez nagyon sokat lendítene a kilátástalannak hitt helyzetemen, szülésig 7 hónap alatt sok napot gyűjthetnék.
    Vagy tényleges munka nélkül nem mehetek táppénzre csak úgy ripsz-ropsz?
    Nem utolsó sorban az is érdekes, hogy esetemben a táppénz összege a minimálbérből alakulna (br.78 ezer 60%-a, esetleg 50%-a), vagy a szerződés szerinti bérből (hisz azért nincs 180 napnyi jövedelmem, mert tgyáson, gyeden, gyesen voltam)...

    Tudna segíteni még ezekben a táppénz-kérdésekben is?

    Köszönöm még egyszer, hogy ilyen komolyan foglalkozik az ügyemmel, tényleg tisztábban látom a helyzetet így.

    Üdvözlettel:
    Ági

    VálaszTörlés
  14. Huh, elszállt, amit írtam...

    Gyorsan megpróbálom összeszedni.

    1. 2011. május 1-től betegszabadság nem jár a vesz. terhes kismamáknak, csak táppénz ( a betegszabit fizeti a munkáltató).

    2. Véleményem szerint be kell számítania a biztosítási időbe a táppénznek, a 2009. évi LXXIX. tv említett 51. § (7) bek. ezt írja:

    (7) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjat 2010. április 30-át követően született gyermek vonatkozásában igénylik, és a jogosultság megszerzésekor, vagy az azt megelőző két éven belül a jogosult az Ebtv. 2010. április 30-áig hatályos szabályai szerint jogosult volt gyermekgondozási díjra, akkor a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama a korábbi gyermekgondozási díjra való jogosultság megszerzését megelőző két évben, valamint a korábbi gyermekgondozási díj lejártát követően az Ebtv. e törvény 41. §-ának (2) bekezdésével megállapított 42/A. §-ának (4) bekezdése szerint számított, biztosításban töltött napok számával egyezik meg, de nem lehet rövidebb 365 napnál, és legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. A korábbi gyermekgondozási díj lejártát követően biztosításban töltött időbe az új gyermekgondozási díj időtartamának kiszámítása vonatkozásában nem számít bele a gyermekgondozási segély, valamint a terhességi gyermekágyi segély folyósításának időtartama.

    E szerint tehát a tgyás, gyes nem számít bele, táppénzt nem említ, elvileg annak be kell számítania a biztosítási időbe.

    VálaszTörlés
  15. A táppénz számításáról az Ebtv. ír, ide másolom (itt a (4) és (5) bek az érdekes igazán):

    48. § (1)

    (2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

    (3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

    (4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

    (5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.

    (6) A naptári év folyamán ismételten keresőképtelenné vált biztosított táppénzét a korábbi táppénzének az alapját képező kereset napi átlaga alapján kell megállapítani, ha

    a) a korábbi keresőképtelensége is az újabb keresőképtelensége első napját magában foglaló naptári évben kezdődött, és

    b) a korábbi táppénzét a (2)-(3) bekezdésben foglaltak alapján állapították meg.

    (7) A táppénz alapjaként figyelembe vehető, a (2) bekezdésben meghatározott jövedelem naptári napi átlagának kiszámítására vonatkozó részletes szabályokat a Kormány állapítja meg.

    (8) A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt ötven százaléka, azzal, hogy a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának, a biztosítási jogviszony megszűnését követően a minimálbér 150 százalékának harmincad részét.

    48/A. § Amennyiben a biztosítási jogviszonya megszűnését követően táppénzre jogosult egészségi állapota alapján várható, hogy a 46. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott idő elteltével a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvénynek (a továbbiakban: Tny.) 23. §-a szerinti nyugellátásra, illetőleg a rehabilitációs járadékról szóló 2007. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Rjtv.) szerinti rehabilitációs járadékra válik jogosulttá, a keresőképességét elbíráló orvos a táppénzre való jogosultság lejárta előtt legalább 15 nappal kezdeményezi az egészségkárosodás mértékének külön jogszabály szerint történő megállapítását.

    Azt javaslom, hogy minél előbb vegye fel a kapcsolatot az Önt alkalmazó céggel, s együtt beszéljék át a hogyantovábbot; a könyvelő pontosan fogja tudni, miként kell eljárni az Ön esetében (pl. ő tartja számon a bérezett napokat is)
    A babaváráshoz jó egséséget, sok örömet kívánok - remélem, ezt a tb szabályok sem rontják el!

    VálaszTörlés
  16. Szia Ágnes!
    az alábbi kéréssel fordulok hozzád..

    Első gyermekünk 2009 április 8.-án született utána igénybe vettük a T-gyást és a gyedet is A második gyermekünk 2010 július 7.-én született

    Az Oep azt mondja,hogy utána nem tudjuk igénybe venni a gyedet mert a nejem munkaszerződése 2009 augusztusában lejárt.

    Ez ügyben kérném a segítségedet.
    Ildi.

    VálaszTörlés
  17. Igen, ez sajnos így van, mivel megszűnt a GYED alapjául szolgáló munkaviszony (gondolom, határozott idejű szerződés volt).

    Itt van a megfelelő paragrafus (1997. évi LXXXIII. törvény, az Ebt, a kulcssszó, a "biztosított szülő", tehát a biztosítási jogviszonynak fenn kell állnia; egy kivétel van ezalól, a passzív GYED, de ennek a feltételei nem állnak fenn, mert nem az újabb TGYÁS ideje alatt szűnt meg a munkaviszony.)

    42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult

    a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

    b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

    és a gyermeket saját háztartásában neveli.

    VálaszTörlés
  18. Kedves Ágnes!
    A napokban akadtam erre az oldalra. Mi még csak tervezgetjük a második gyerkőcöt...elsőnél csak gyesre voltam jogosult. Most egy évet dolgoztam, majd márciusban munkanélkülire kerültem, szerződés megszűnése után. Újabb 11 hónapos szerződésem lesz, tehát két hónap megszakadás után. Kérdésem, hogy ha közben jönne a másik baba és esetleg megszülnék addig, míg szerződésem van, vagy szülés előtt igényelném a tgyást, akkor gyedre is jogosult leszek? Illetve ha esetleg elkerülök pár hónap táppénzre (sosem lehet tudni, milyen lesz a terhesség), akkor a gyedet miből számítják? A táppénzből vagy a bérből? Illetve ha volt 1 év munkaviszonyom, aztán 2 hónap biztosított munkanélkülim és újabb 11 hónap munkaszerződés, akkor erre az időre járhat a gyed is?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Viktória

    VálaszTörlés
  19. Kedves Viktória,

    Ma este, vagy holnap tudok részletesen válaszolni, de nem felejtem el.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Ágnes!
    Nagyon köszönöm kedvességedet és a gyorsaságot, majd figyelem!
    További szép napot!

    VálaszTörlés
  21. Még annyi érdekelne, hogy a gyest minden évben újraszámolják? Pl ha jövő április körül szülnék, akkor jövőre az ez évi bérekből számolják, utánna pedig 2012-ből? És ha 2012-ben nincs csak márciusig munkám, akkor tovább nem leszek jogosult, mert nincs 180 napom? Ne haragudj, de nem vagyok ebben jártas. Köszönöm a választ előre is!

    VálaszTörlés
  22. Bocsánat, gyedet akartam írni...

    VálaszTörlés
  23. Kedves Viktória,

    A GYED igényléséhez szükséges, hogy a szülést megelőző 2 évben összegyűljön 365 nap biztosítási jogviszony. Ebben az esetben ez meglesz, mert volt egy év munkaviszony, utána két hónap munkanélküli: ha álláskeresési támogatást kapott, akkor az a Tbj. alapján szintén biztosítási jogviszonynak számít, (mégpedig a Tbj., vagyis az 1997. évi LXXX. törvény 5. § (1) bekezdés d) pontja szerint), s most lesz egy 11 hónapig tartó munkaviszony. Ha jól értem, még szünet sem volt a különböző biztosítási jogviszonyok között.

    Még egy feltétel szükséges a GYED igényléséhez: vagy a szülés időpontjában biztosított, tehát még tart ez a munkaviszony, vagy annak letelte után megint munkanélkülire mész; vagy pedig a TGYÁS ideje alatt szűnik meg a munkaviszony (feltéve, hogy a TGYÁS jogosultság biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett) akkor ettől függetlenül kapsz még GYED-et. Ez lesz az ún. PASSZÍV GYED, itt lehet olvasni róla, Ebtv. azaz 1997. évi LXXXIII. törvény 42/A. §

    Ha elmész táppénzre, akkor a jogosultságot ez nem érinti, de nem a táppénzből, hanem a bérből számolják a GYED összegét (csak olyan jövedelem lehet a GYED alapja, amiből egészségügyi járulékot vonnak, a táppénzből nem vonnak, csak SZJA járulékot)

    VálaszTörlés
  24. Kedves Ágnes!

    Köszönöm a táppénzzel kapcsolatos információkat is!

    Azt hiszem, tényleg elmegyek az OEP-hez is, ha megtudok valamit, megírom ide, hátha lesz, aki hasonló cipőben jár, mint én.

    Mindenesetre a belinkelt pdf-anyag alapján nem reménytelen a helyzet, hisz az "új" gyed-folyósítás ideje a "régi" igénylés előtti "tisztán" biztosított napokból és az "új" előtt (ill. az "új" szülés előtt) szerzett biztosított napokból tevődik össze. Utóbbi pedig lehet betegszabadság és táppénz is.

    Régen úgy volt, hogy az átlagot csak a 70%-os betegszabi "rontotta", a 60%-os táppénz nem számított bele abba, amiből számolták a tgyás- és gyed-alapot. Na, kíváncsi leszek, hogy május 1. után a táppénz beleszámít-e a bérbe, ami alapján aztán kiderül, mennyi lesz a tgyás és gyed...

    Köszönöm az összes eddigi segítségét, hogy szabadidejében a kusza helyzetemre kereste a megoldást!
    Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogjára, olyan sok minden lett így világos és érthető!

    Üdvözlettel:
    Ági

    VálaszTörlés
  25. A GYED-et úgy számolják minden évben újra, hogy minden év januárjában megállapítják a felső plafonját, tehát max. ennyi lehet, ez a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 %-a.
    Egyébként úgy számítják, hogy nézik az ún. irányadó időszakot, azaz a szülést megelőző 2 évet; ha van 180 nap rendszeres jövedelem, tehát amiből eü-i járulékot vontak, akkor ez alapján számítják. Ha nincs meg ez a 180 nap (de van 365 nap biztosítás), akkor a minimálbérből számítják, KIVÉVE, ha azért nincs, mert táppénzben, TGYÁS-ban, GYED-ben részesültél (ilyenkor a szerződés szerinti bért veszik alapul, ami az előző eláátás alapját képezte.)

    VálaszTörlés
  26. most sem számít bele a táppénz (nem eü-i járulékköteles, csak szja-t vonnak belőle.)

    VálaszTörlés
  27. Kedves Ágnes!
    Nagyon szépen köszönöm kedves és kimerítő válaszodat!
    Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, így sok olyan kérdésre kaphatok választ, ami után nem keveset kellene telefonálni. Ráadásul, ide bármikor benézhetek :)
    További sikeres munkát és minden jót, biztosan fogok még jönni az oldalra nézelődni, de lehetséges, hogy kérdésem is lesz még.
    Szép napot!
    Viki

    VálaszTörlés
  28. Kedves Ágnes!

    Csütörtökön voltam az OEP-nél, de nem lettem okosabb semmivel. Itt, a blogon, több (és határozottabb) választ kaptam...
    Pl. 1. az ügyintéző úgy tudta, ha nincs 180 nap bérezett napom az új tgyás- és gyedigénylés előtt, csak a minimálbér lesz az ellátások alapja. Végül megegyeztünk abban, hogy TALÁN - ha nem egyéni vállalkozó vagyok - akkor a szerződés szerinti bér lesz az alap.
    2. az átmeneti szabályról nem sokat tudott, nem értette, mit problémázom azon, meddig fog járni nekem a gyed
    3. a legfontosabb (amiről nem tudtam meggyőzni): szerinte a táppénzt minimálbér után kaphatom csak, mert nincs 180 nap bérezett napom, s nem érdekes, hogy gyed, tgyás, gyes miatt nincs meg. Tényleg igaza van???

    Hát, ennyit tudtam meg, remélem, hamarosan elrendeződik minden.
    Lassan húsvét, boldog ünnepet kívánok, sok szeretettel!
    Ági

    VálaszTörlés
  29. S mire hivatkozott az ügyintéző (mármint, hogy a minimálbér után jár a táppénz)? Arra, hogy most GYES-ről menne táppénzre?

    A kedvezményszabály (fent már idéztem), mely szerint a korábbi ellátás alapjául szolgáló jövedelmet kell nézni, ha azért nincs 180 nap jövedelem, mert korábban tgyás-on, gyed-en volt valaki, a GYES-re nem vonatkozik valóban.

    Nem merem teljes bizonyossággal állítani, de a GYES-en töltött idő ebben az esetben nem lenne túl sok (február 26-tól május 1-jéig), érdemes esetleg megkérdezni, hogy ebben az esetben sem jár?

    VálaszTörlés
  30. Kedves Ágnes!
    Úgy olvasgattam, hogy te tudsz nekem világos választ adni, nem az OEP:)
    Tehát:
    2008.12.10-2009.02.14ig dolgoztam gyes alatt. Utána 2009.12.29.én lejárt a gyes.
    2010.03.08tól dolgoztam folyamatosan 2010.12.12ig amikor megszületett második kislányom. Előtte 3 hetet már táppénzen voltam, mint veszélyeztet terhes.
    Érdeklődnék hogy jogosult vagyok-e a Gyedre?
    Az oep-nél azt a két választ kaptam (telefonon), hogy csak le kell adni az igénylést és megkapom, a másik hogy méltányossági alapon lehet.
    Melyik verzió igaz, mert szerintem ők sem tudják és nekem elég fontos lenne.
    Előre is nagy köszönettel:
    Szilvia

    VálaszTörlés
  31. 2011.12.12-én született meg a kislányod, ugye? A munkaviszonyod folyamatos, tehát határozatlan idejű szerződésed volt (azaz jelenleg fizetés nélküli szabira szeretnél menni a GYED mellett?)

    VálaszTörlés
  32. Szia!
    2010ben született meg, már 5 hónapos:) Eddig tgyáson voltam, mostanra sikerült kiderítenie a cégemnek, hogy nem vagyok rá jogosult, és visszafizetésre köteleztek. Ezért próbálom most a gyedet. Az oepnél az egyik ügyintéző azt mondta, hogy a gyes beleszámít a biztosítási időbe, így jogosult vagyok. A másik szerint nem tartozik bele és így hiányzik 2 hét, amit méltányosságból elengedhetnek:( Mivel max 6 hónapra visszamenőleg lehet kérni, és már 5 hónap letelt, ezért nem tudom mindkettőt megpróbálni. Gondoltam bújom a netet, és választ keresek:)

    VálaszTörlés
  33. Bocsánat, elírtam, de öt hónappal számoltam én is egyébként.
    Tehát volt egyszer 2 hónap munkaviszony GYES mellett, aztán csak GYES, ami lejárt 2009. decemberében. Az újabb munkáig (a GYES lejárta és az újabb munkaviszony között) milyen jogviszony volt? Álláskeresési járadék?

    Kikeresem a jogszabályból a TGYÁS feltételeit:

    1997. évi LXXXXIII. tv (Ebtv.)
    40. § (1) Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

    a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy

    b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának, illetve a biztosítási jogviszony megszűnését követően táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.

    A biztosítási jogviszonyba itt nem számít bele a GYES, ezért lenne fontos, hogy a GYES után-munka előtt milyen státuszban voltál?

    GYED annak jár, aki:

    42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult

    a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

    b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

    és a gyermeket saját háztartásában neveli.


    Ezért lenne fontos kérdés, hogy most még fenáll a munkaviszonyod annál a cégnél, ahonnan elmentél szülni, vagy megszűnt még a szülés előtt? S még egy; mikor az előző gyermekkel GYES-en voltál, volt "mögötted" munkaviszony.

    Biztosítottnak egyébként a következők számítanak:
    (Tbj. 5. §-ában van meghatározva egyébként)

    Biztosítottnak kell tekinteni:
    1. az alkalmazottként dolgozókat,(munkaviszonyban, közalkalmazotti, illetőleg közszolgálati jogviszonyban álló személyeket; az ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bírósági jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban álló személyeket, hivatásos nevelőszülői jogviszonyban álló személyeket, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjait, az országgy lési-, európai parlamenti képviselőket; az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban állókat),
    2. a szövetkezet tevékenységében személyesen közreműködő tagot
    3. a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulót (szakmunkástanulók),
    4. a munkanélküli ellátásban részesülőket,
    5. az egyéni és társas vállalkozókat (ha tb szempontból nem kiegészítő tevékenységet folytatók),
    6. az egyházi személyeket, szerzetesrendek tagjait
    7. mezőgazdasági őstermelőket,

    Nagyon várom a válazt a kérdésekre, hátha össze tudjuk szedni a hiányzó időt :-)

    VálaszTörlés
  34. Szia!
    Nem engedett be az oldal:(
    Szóval a helyzet:

    A gyesnél nem volt mögötte munkaviszony, és 2010 januártól márciusig lógtam a levegőben(Tudom hiba volt:( ). Viszont most folyamatos munkaviszonyom van jelenleg is. De nem dolgozom december óta. Akkor a második ügyintézőnek volt igaza? A méltányossági kérelmet hol tudom leadni? Van rá valami formanyomtatvány? Nagyon köszönöm a sok segítséget:
    Szilvi

    VálaszTörlés
  35. A kérelmező szülő foglalkoztatója szerinti illetékes egészségbiztosítási pénztárnál lehet beadni a kérelmet; én a tgyás-t is megpróbálnám, hátha nem kell visszafizetni.

    Találtam egy 2009-es OEP tájékoztatót a méltányossági GYED-ről:
    A 2009. július 31-ét követően benyújtott kérelmekre méltányosságból megállapítható gyed
    folyósításának idejét és összegét az egészségbiztosító az általános szabályoktól eltérőn is
    meghatározhatja, de a méltányosságból megállapított ellátás napi összege nem lehet magasabb a
    jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese harmincad részénél. Ha azonban a
    biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme, illetve a munkanélküli ellátás
    alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe
    venni.
    A pénzbeli ellátás méltányosságon alapuló engedélyezése során figyelembe kell venni a kérelmező
    egyéb körülményeit is, pl. azt, hogy az anyagi, jövedelmi viszonyai indokolttá teszik-e az általános
    szabályoktól eltérő méltányosság gyakorlását.
    A méltányossági kérelem
    A pénzbeli ellátások méltányosságon alapuló engedélyezése iránti kérelmet a szülő foglalkoztatója
    szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztárhoz kell benyújtani.
    A kérelemnek tartalmaznia kell:
    • a közös háztartásban lakók számát,
    • nyilatkozatot a kérelmező és a vele együtt élők jövedelmi helyzetéről.
    A méltányosságból engedélyezett pénzellátás összegéről és folyósításáról a regionális
    egészségbiztosítási pénztár értesíti a kérelmezőt. A méltányossági ellátást kizárólag a regionális egészségbiztosítási pénztár folyósíthatja, még akkor is, ha a kérelmező munkahelye kifizetőhely.
    A méltányosságból megállapított ellátás újabb jogokat és kötelezettségeket nem keletkeztet, ezért ha pl.a biztosított részére a terhességi-gyermekágyi segély folyósítását engedélyezték, ez nem jelenti azt, hogy a kérelmező a gyermekgondozási díjat is kap.
    A regionális egészségbiztosítási pénztár méltányossági jogkörében hozott határozata ellen nincs helye fellebbezésnek. A határozat bírósági felülvizsgálatát pedig kizárólag semmisségére hivatkozva [a
    közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 121.
    §] lehet kérni.

    VálaszTörlés
  36. Szia!

    Beadtam egy hete a kérvényt, mind a gyedre, mind a tgyásra (hogy ne kelljen visszafizetni). Próbáltam írni ide, de nem nagyon engedi be a gmail-t:( Amint válaszolnak megírom:)

    VálaszTörlés
  37. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  38. Kedves Ágnes!

    Most találtam az oldalad és remélem nekem is tudsz segíteni!Babát tervezünk a párommal.Az előző két évben 1év munkaviszony(jelenleg is alkalmazásban vagyok,határozatlan szerződéssel))és 1év pedig álláskereső voltam de nem kaptam segélyt(tb hátralékom is van).Ebben az esetben jár e a gyed ill. tgyás?Valamint mennyi ideig lehetek gyeden ha csak egy éves munkaviszonyom van? A tgyás lejárata után kapom a gyedet?És a másik nagy kérdés,hogy bruto vagy neto fizetésből számolnak?
    Az utolsó pedig az lenne hogy mi számít biztosított időszaknak amit én fizettem álláskeresőként magam után tb-t nem,csak a munkaviszony?

    Előre is köszönöm a segítségedet.

    VálaszTörlés
  39. Egy kicsivel feljebb leírtam már hozzászólásban a tgyás és a gyedjogosultság feltételeit. Jelen esetben most is fennállnak, ha most lenne a szülés - de még csak tervben van a baba, tehát valószínűleg még fog ehhez az időhöz gyűlni biztosítási időszak a jelenlegi szerződés alapján :-). Igazából akkor lehet pontosan kiszámolni, ha már ismert a szülés várható időpontja.
    GYED, TGYÁS - mindig a bruttó alapján számolják, GYED-nél van egy felső plafon is, ennél magasabb nem lehet.
    a Tbj. szerint biztosított az álláskeresési támogatásban részesülő személy (Tbj. 5. § d) pont), ez sajnos nem állt fenn.

    VálaszTörlés
  40. Először is köszönöm a gyors választ.A főbb feltételeket tudom azt nem értem,hogy mikor a gyermek 6hónapos lesz és lejár a tgyás utána a gyedet 1év munkaviszonnyal 1évig kapom?Tehát egyenes arányos a munkaviszonyban töltött idő a gyed jogosultsági időszakával?

    VálaszTörlés
  41. Nem csak a munkaviszony számít, hanem minden biztosítási jogviszony (ez nemcsak munkaviszony lehet, hanem a Tbj. 5. §-ában fel van sorolva, hogy mi számít még annak.) Ha egy év a biztosítási jogviszony, akkor tgyás letelte után (168 nap) egy évig jár a gyed.

    VálaszTörlés
  42. Kedves Ágnes.
    Segítségedet kérném Tgys és gyed-del kapcsolatban.
    2009.09.14-2010.06.12-ig volt munkaviszonyom utána 2010.09.10-jelenleg is dolgozom. 8 hetes kismama vagyok a munkahelyemen nem tudják, egyébként is létszám leépítés van.A céget júliustól megvásárolja egy másik cég.itt új munkaszerződéssel próbaidővel kell számolnom, viszont a napi 12 órás munkaidő igen megterhelő számomra már most is.
    Kérdéseim ha eljövök táppénzre és megszünik a munkáltatóm a másik egyértelműen nem vesz át, hogyan lehetek jogosult Tgys-re. A számításaim szerint az időm meg lenne de 2012.02-hó még messze van lehetek, én addig táppénzen?
    válaszodat előre is köszönöm remélem érthetően letudtam írni a lényeget köszönettel. Timi

    VálaszTörlés
  43. Jelenleg határozatlan idejű szerződéssel vagy alkalmazva?
    Az új cég jogutódja lesz az előzőnek?

    (A következő napokban nem biztos, hogy tudok esetleg újra válaszolni, ezért nagy általánosságban leírom.)

    Szóval határozatlan idejű szerződés esetén, ha a munkavállaló elmegy táppénzre, akkor nem mondhatnak fel neki
    rendes felmondással.
    ebben az esetben azonban kicsit cifrább a helyzet, mert új cég lesz.
    Ha jogutódlással szűnik meg, akkor a Munka törvénykönyve megfelelő szabályait kell alkalmazni, ezt ide
    kimásolom:

    85/A. § (1) A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlásnak (a továbbiakban: jogutódlás) minősül

    a) a jogszabályon alapuló jogutódlás, valamint

    b) a munkáltató anyagi, illetve nem anyagi erőforrásai elkülönített, szervezett csoportjának (például gazdasági
    egység, üzem, üzlet, telephely, munkahely, illetve ezek része) a további működtetés, illetve az újbóli beindítás
    céljából, e törvény hatálya alá tartozó szervezet vagy személy számára történő, megállapodáson alapuló átadása
    és átvétele, így különösen adásvétel, csere, bérlet, haszonbérlet, illetve gazdasági társaságba való belépés
    vagyonbevitel révén.

    (2) Jogutódlás esetén

    a) az annak időpontjában fennálló munkaviszonyból származó, továbbá

    b) amennyiben a jogutódlással a jogelőd megszűnik, az a) pontban foglaltakon túlmenően a már megszűnt
    munkaviszonyból származó

    jogok és kötelességek a jogutódlás időpontjában a jogelődről a jogutód munkáltatóra szállnak át.

    (3) A jogelőd munkáltató a jogutódlást megelőzően köteles tájékoztatni a jogutód munkáltatót a (2) bekezdésben
    meghatározott jogokról és kötelezettségekről. A tájékoztatás elmaradása a jogutódlásból eredő jogkövetkezmények
    alkalmazását és a munkavállaló igényérvényesítési jogát nem érinti.

    (4) A jogelőd munkáltató a munkavállalóval szemben, a jogutódlás időpontját megelőzően keletkezett
    kötelezettségekért - az igénynek a jogutódlás időpontját követő egy éven belüli érvényesítése esetén - a jogutód
    munkáltatóval egyetemlegesen felelős.

    (5) A munkaviszonynak a jogutód munkáltató által a jogutódlás időpontjától számított egy éven belül közölt,

    a) a munkáltató működésével összefüggő okra alapított rendes felmondással, illetve

    b) a 88. § (2) bekezdése szerinti munkáltatói intézkedéssel

    történő megszüntetése esetén a munkavállalót a munkaviszony megszüntetésekor megillető járandóságokért a
    jogelőd munkáltató kezesként felel.

    Ezt kéne megtudni, hogy mi lesz a formája ennek az adásvételnek.

    VálaszTörlés
  44. Kedves Ágnes.

    A cégnek sok a tartozása ezért nem jogutódlással fog megszűnni. Így tud új munka szerződést aláíratni, új próbaidővel, ami alatt ha rosszul lennék sem tudnák elmenni táppénzre, ugyanis azalatt bármikor indoklás nélkül fel lehet mondani. Igen határozatlan idejű a munkaszerződésem.
    Tudsz esetleg valami megoldást?
    Passzív jogon nem járna a Tgys és a Gyed?
    Köszönettel Timi

    VálaszTörlés
  45. Igazából a biztosítási jogviszonyt kellene folytatni, amíg lehet, munkaviszonyként, innen esetleg táppénzre; ha megszűnik a munkaviszony, akkor pedig - ha van rá mód - elmenni munkanélkülinek. Az álláskeresési támogatás időszaka ugyanis biztosítási időszaknak számít a Tbj. 5 . §-a szerint.
    Érdemes előtte a cég bérszámfejtőjénél, vagy a munkaügyi központban megkérdezni, hogy mennyi időre járnak a kül. álláskeresési támogatások az estedben, s ezzel kalkulálni. TGYÁS-ra pedig el lehet menni a szülés várható időpontját megelőző 4 héttel korábban is, ez is rövidíti az időszakot.

    Tehát munkaviszony+táppénz+álláskeresési támogatás+korábban igényelt TGYÁS; ezzel a kombinációval esetleg ki lehet húzni februárig a biztosítási időszakot.
    Drukkolok, hogy sikerüljön!

    VálaszTörlés
  46. Köszönöm a segítségedet. Remélem minél tovább tudok majd dolgozni és hogy, sikerül az időt összeszedni.

    VálaszTörlés
  47. Kedves Ágnes!
    Elég rég írtam, is miután nagyon sokat segítettél ezért gondoltam folyamatosan tájékoztatlak a fejleményekről, csak péntek óta nem volt időm gép elé ülni:)
    Szóval most kaptam egy levelet az oeptől, hogy az ügyemben további tájékozódás kell, ezért meghosszabbították az ügyintézés határidejét:(
    A kérvényemre még nem reagáltak( hogy ne kelljen visszafizetni)
    Tehát még semmi érdemleges nincs:(
    Eléggé ráérnek ezek az ügyintézők:(

    VálaszTörlés
  48. Nagyon-nagyon köszönöm a tájékoztatást, kíváncsi vagyok a további fejleményekre, és persze drukkolok!

    VálaszTörlés
  49. Kedves Ágnes!

    Várandósságom előtt pedagógusként dolgoztam szerződéssel. 2010. májusában született meg a kislányunk, a szerződésem pedig június 15-tel lejárt. Megvolt a szükséges 2 év biztosítottság, így passzív jogon kaptam a TGYÁS-t, és jelenleg a GYED-et. Gondolkozunk viszont a második babán, és érdekelne, mire lennék jogosult, járna nekünk így a TGYÁS és a GYED, vagy csak a GYES?
    Köszönöm előre is a válaszodat:
    Judit

    VálaszTörlés
  50. Sajnos, jelen felállásban nem járna a GYED, TGYÁS, csak a GYES, mivel nincs biztosítási jogviszony, mert véget ért a határozott idejű jogviszony, s nem hosszabbították meg a szerződést; a passzív GYED időtartama pedig nem számít bele az újabb GYED-számításnál. Mindenképpen szükség lenne még biztosítási időre a magasabb összegű (TGYÁS, GYED) ellátások igénylése érdekében; az álláskeresési járadékok ideje is annak számít egyébként.

    VálaszTörlés
  51. Kedves Ágnes!
    Nagyon köszönöm a gyors választ, sajnos gondoltam, hogy így van. Csak az a baj, hogy dolgozni meg nem tudok elmenni, mert bölcsődei hely meg nincs..
    Még kérdésem: az álláskeresési járadékot csak a GYED lejárta után lehet igényelni? Az én esetemben akkor így mennyi biztosítási idő kell, mind a 365 nap?
    Judit

    VálaszTörlés
  52. Próbálok gyorsan válaszolni, csak ugrálnak rajtam közben a gyerekek :-)
    1. GYED és álláskeresési járadék nem járhat együtt, tehát vagy le kell mondani a GYED-et, s igényelni a másikat, vagy meg kell várni a GYED végét, s akkor igényelni. Előtte érdemes megkérdezni a munkaügyi központban, hogy az előzetes munkaviszonyok alapján mennyi időre vagy jogosult, s úgy kalkulálni.
    (folytatom)

    VálaszTörlés
  53. Az előzetes biztosítási idő hosszánál csak irányelveket tudok írni, mivel még pontosan nem lehet tudni, mikor érkezne a második baba.
    Szóval, ahogy írtam a passzív GYED időszaka nem számít bele az újabb GYED-nél az előzetes időszakba, tehát ott ezt kell figyelembe venni a biztosítási időszak kiszámításánál. A TGYÁS-ba igen, ott ilyen szempontból egyszerűbb a helyzet.
    Szóval, kellene tudni a következő szülés dátumát (ezt persze nem lehet most még :-(), hogy mennyi ideig vagy jogosult a kül. álláskeresési juttatásokra, s akkor lehetne közelebbit mondani.

    VálaszTörlés
  54. Kedves Ágnes.
    Néhány héttel ezelőtt kértem tőled tanácsot a gyed és tgyás-sal kapcsolatban.
    A cégem aug.5.éig van utána teljesen megszűnik. Az én munkaviszonyom is addig tart,jelenleg 2 hete vagyok táppénzen 12 hetes kismama vagyok?
    Februárban szülök és nem tudom hogyan lehetnék jogosult gyed,tgyás-ra? Ezen oldal fő cikkében láttam ha a biztosítási jogviszony megszűnik a tgyás igénylése előtt baleseti táp pénzel lehet kihúzni előtte 42 nap, nem tudom mi is ez a 42 nap meg ha nincs munkáltatóm hogyan lehetek táppénzen?Valami már nekem nagyon kusza rendbe tennéd ezt nekem mert csak a lehetőségeken jár az eszem. Te még az álláskeresési járadékot ajánlottad de az csak 3 hónapig jár azzal még mindíg nem leszek meg. Ha tugnál időt szakítani nekem megköszönném segítségedet.
    Köszönettel Timi

    VálaszTörlés
  55. Nagyon sajnálom, hogy így alakultak a dolgok :-(

    a TGYÁS és a GYED szempontjából két dolog számít; a szülést megelőző 2 évben legyen legalább 365 nap biztosítási jogviszonyod ÉS a szülés pillanatában biztosított legyél 8ez utóbbi a GYED-nél számít, TGYÁS-nál van ez az általad is emlegetett +42 nap). A biztosítási jogviszonynak nem kell folyamatosnak lennie, tehát megszakítható, a szülés időpontjában viszont a GYED miatt fenn kell állnia. Így azt csinálnám a helyedben, hogy augusztus 5-e után fizetném magam után az egészségügyi járulékot, hogy a tb-m meglegyen, majd bejelentkeznék a későbbiekben álláskeresésire, mindenképpen úgy, hogy a szülés időpontja ebben az időszakban legyen. Így össze lehet hozni a szükséges 365 napot; sajnos, GYED-et csak addig kaphatsz, ahány biztosításban töltött napot ebben a 2 évben összeszedtél.
    Mivel nem egyszerű az eseted, én mindeképpen átbeszélném még egy tb-ügyintézővel, vagy az OEP-ügyfélszolgálatával, lehetőleg még augusztus 5-e előtt (én nem tb-ügyintéző, hanem jogász vagyok.)
    Sok sikert hozzá, s izgalmaktól mentes babavárást kívánok!

    VálaszTörlés
  56. Kedves Ágnes
    Köszönöm a jó tanácsot ez már eszembe sem jutott pedig teljesen igazad van.Én arra gondoltam hogy egy vállalkozásba jelentettem volna be magam de annak nagyon húzós a járulékos terhe.Már hétfőn felkeresem a tb-t mert ez a bizonytalanság és kombinálás nem tesz jót.2009.09-hótól folyamatosan határozatlan idejű szerződéssel voltam bejelentve így a gyed-hez a szükséges időm számításaim szerint rendben lesz.
    Ismét köszönöm a jó tanácsot, én is jogi szakon végeztem ráadásul tb és munkaügy szakon, de nem ebben dolgozom sajnos és az hogy ezek a dolgok nyomon követhetően változnak ,nem csoda hogy sok kismama örül ha rád talál.Az ők nevükben is köszönöm hogy vagy nekünk.Timi

    VálaszTörlés
  57. Kedves Ágnes!
    Nagyon örülök hogy itt választ remélhetek a problémánkra,ami a következő.2011.04.25.született meg 3.gyermekünk.Ezt megelözöen egy 5 éves aki tartósan beteg,és egy 10 éves.Amikor meg született a kicsi be adtuk a kérelmet családi pótlékra és Gyes-re.Tudni kell hogy a férjem külföldön dolgozik és ezért a kérelmünket nem vették figyelembe,és a Nemzetközi Kapcs.osztályára irányították,ők pedig ki küldték Német országba hogy kérelmezzük onnan a juttatást.Közben múlt az idő.A harmadik gyermek születése előtt Itthon kaptuk a családit,és a gyest és kint a külömbözetet.Úgy tudtuk ez jogilag szabályos,és nem tudjuk most miért nem lehet így a harmadik gyermekünk meg születése után is???Mióta meg született(több mint 5 hónap)nem kaptam a három gyerek után sem Gyest,sem Családit!Kihez forduljak mert még vissza menőleg sem fogjuk meg kapni csak úgy tudom 2 hónapra. Közben kaptunk levelet a kinti hivataltól hogy csak a rész öszeg illet meg minket és itthon meg nem akarnak adni semmit ,mondván nem vagyok jogosult rá.Kérdem én miért nem?Előre is köszönöm! Szilvi

    VálaszTörlés
  58. (Ágnes vagyok)
    Ne haragudjon, de először visszakérdezek; az egész család most küldföldön él, vagy csak a férje? S ha nem vagyok indiszkrét, melyik országot jelenti?

    VálaszTörlés
  59. (Szilvi vagyok)
    Csak a férjem dolgozik és szinte ott is él német országban és mi a gyerekekkel itt Magyar honba.

    VálaszTörlés
  60. (Ágnes vagyok)
    Megnéztem, ha Ön igényli a GYES-t, családi pótlékot, akkor itthon kapnia kéne, mivel Önnek itthon van a bejelentett lakcíme, itthon tartózkodik. Nem tudom, a határozatban hivatkoztak-e másra, de a feltételek között csak a jogosultnak kell mo-i lakóhely.

    VálaszTörlés
  61. (Szilvi vagyok)
    Azt írja a végzésben hogy -megállapítja az illetékesség hiányát- és indoklásnak a Cst.35§(1)bek.a)pontja alapján hozta meg.Ezen nagyon meg lepődtem mert ez a § az élvált szülőkre vonatkozik.Ezután így fojtatja hogy a szolg.állt.szab.szóló 2004.éviCXL.törvény(Ket)72.§-án alapul.Na ezt még nemolvastam el hogy miről szól.

    VálaszTörlés
  62. (Ágnes)
    Köszi, megpróbálok utánanézni, s meglátjuk (nem ígérem, hogy azonnal, de írok, mihelyt tudok!)

    VálaszTörlés
  63. 1999. NOVEMBER 1.óta határozatlan munkaviszonyba vagyok. Kislányomat 2008. november 29.- én szültem. Most lesz 3 éves ,de lehet megint terhes vagyok ha lejár gyes a 3 év szabiját ki kell vennem és ha megint szülök akkor fogom megint kapni a gyedet ?

    VálaszTörlés
  64. (Ágnes vagyok)

    Ha fennmarad a munkaviszonya közben, akkor fogja kapni a tgyás-t és a gyed-et is. Viszont ahogy visszamegy (akár szabira), közölhetik a felmondást, már nincs védelem.

    VálaszTörlés
  65. Kedves Ágnes!

    (Szilvi vagyok)
    Idő közben kaptunk egy határozatot Németországból amiben az állt hogy a töredék részét kapjuk a kinti gyerekeket meg illető összegnek,de a férjem fel lebezett hogy akkor legalább kapjuk meg az egész összeget. Nagyon el szomorít hogy magyar országon élek itt is dolgoztam amíg lehetett és most hogy 3 gyermeket nevelek az állam ellök magától mondván ha férjed kint dolgozik legelább nem kell neked fizessünk.De én tanácstalan vagyok mert nincs biztosításom.Most ebben a helyzetben kihez forduljak hogy legyen TB-m.

    VálaszTörlés
  66. (Ágnes)
    A Cst. alatt a családok támogatásáról szóló törvényt érted? Mert ott a 35. § (1) bek. a) pontjában az szerepel,hogy az igényelbíráló szerv a kincstár. Azért fura nekem ez az eset, mert a jogosultnak kell Mo-n tartózkodni, s ezek (GYES, CSP) alanyi jogon járó juttatások, tehát nem kell hozzá előzetes biztosítási jogviszony.
    Igazából nem tudok okosabbat írni, a rendelkezésemre álló adatok alapján én felkeresném a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatát, s nagyon hangsúlyoznám, hogy én itthon élek a gyerekekkel.

    VálaszTörlés
  67. (Szilvi)
    Köszönöm a segítséget!A hajam égnek áll hogy mennyire tehetetlennek érzem magam!Írok ha sikerül valamit intéznem.Minden jót!:)

    VálaszTörlés
  68. Kedves Ágnes!

    Egy kérdéssel fordulnék Önhöz.
    Most derült ki, hogy nem vagyok jogosult GYED-re. Az oka az, hogy a biztosítási jogviszonyom 2011. március 31-én megszűnt, kislányom 2011. április 19-én született. A TGYÁS-t 2011. május 19-én igényeltem, amit meg is kaptam. Az indok az, hogy a TGYÁS igénylése előtt szűnt meg a jogviszonyom, ezért nem jár nekem a GYED. De ha ezt a 42 napos dolgot nézzük, akkor a TGYÁS sem járt volna, vagy tévedek? Mit tudok tenni ez ügyben? Az OEP-nél azt mondták, hogy igényeljek GYES-t, mert nekem már csak azt lehet. De azért nekem sem mindegy, hogy havi 70 ezer vagy 25 ezer forintból élünk meg a babámmal. Semmi esélyem már a GYED-re?
    Válaszát előre is megköszönve:
    Eszter

    VálaszTörlés
  69. (Ágnes)
    Az a baj, hogy a szülés időpontjában nem állt fenn a biztosítási jogviszony, ezért nem jár a GYED. a TGYÁS-nál valóban kicsit megengedőbbek, fenn leírtam a szabályokat.
    Én azért egy méltányossági kérelmet beadnék, annyira rövid ez az idő, ami a megszűnés és a szülés között van, hátha... nagyon drukkolok!

    VálaszTörlés
  70. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Az a nagy bánatom, hogy 1 héttel csúsztam túl a 42 napon. De azért megpróbálom, hátha. Mert nagy szükség van a pénzre!
    Eszter

    VálaszTörlés
  71. Kedves Ágnes!
    (Szilvi vagyok)
    Ma be mentem megint a M.Á.K-hoz reménykedve ha nyomatékosan a tudtára adom a hölgynek hogy mi itt élünk a gyerekekkel, akkor ad valami tanácsot de egyre csak azt hajtogatta hogy a férjem kint dolgozik és nekem itthon nincs biztosítási jog viszonyom ezért nem tud az ügyel foglalkozni.Van olyan törvény ami azt írja elő hogy akinek a házastársa külföldön dolgozik az nem jogosult itthon semmire,és a másik állam adja a juttatásokat még akkor is ha a család élet vitel szerüen nem ott él?
    -Megigényeltük a Mémet államtól a teljes összeget,ma kapott levelet a férjem hogy 6 hét amíg el bírálják.
    Itthon nekem kéne fizetni TB-t igaz?
    Csak hogy a férjem azt mondta hogy nem fizethetek az ő keresetéből.Nagyon pipa rám hogy nem tudtam el intézni ezt az ügyet.
    Ha nem fizetek Tb-t és nem kapok GyESt akkor adóbevalláskor mit töltök ki?
    Olyan mint ha nem is léteznék.Nagyon megalázó.

    VálaszTörlés
  72. (Ágnes)

    A GYES-sel együttjár a társ.biztosítási ellátás, egyébként valóban fizetned kell magad után :-(
    Kérj tőlük egy indoklást, lehetőleg ÍRÁSBAN, hogy pontosan milyen jogszabályi helyre hivatkoznak, mikor elutasítják!

    VálaszTörlés
  73. Tisztelt Ágnes!
    A helyzetem a következő:Jelenleg kismama vagyok.Március 5.-ére vagyok kiirva.A munkaviszonyom február végével megszűnt.Utána 1hónap táppénz következett,majd áprilistól álláskeresési járadékban részesülök,egészen december 25.-éig.Előtte 4-5 évig folyamatos munkaviszonyom volt.
    A kérdésem az lenne,hogy tudok e még valamit tenni azért,hogy kapjak TGYÁS-t,ill.GYED-et vagy már lekéstem minden lehetőséget?

    VálaszTörlés
  74. Jaj. Ilyenkor nagyon dühös leszek, amikor az Önhöz hasonló esetekkel találkozom. Fizette évekig a járulékokat, majd itt kell sakkozni a biztosítási idővel, hogy minden klappoljon a TGYÁS-hoz, GYED-hez. Elnézést a szubjektív kirohanásért, de annyira igazságtalannak tartom.

    Szóval: TGYÁS-t akkor kap, ha a szülést megelőző 2 évben 365 napon át biztosított volt (ez a feltétel teljesül az Ön esetében), mert az álláskeresési járadék is annak számít, ÉS a biztosítás fennállása alatt, vagy megszűnését követő 42 napon belül szül. Ez is viszonylag könnyen teljesíthető, mert a TGYÁS-t lehet 4 héttel hamarabb kérni, tehát dec. 25. és a TGYÁS kezdő idpontja között lehet 42 napnál kevesebb.

    A GYED bajosabb, sajnos. Ott ugyanis egyéb feltétel is van, ugyanis ott a szülés időpontjában biztosítottnak kell lenni (vagy a TGYÁS ideje alatt kell megszűnnie a biztosítási jogviszonynak), s ezt nehéz teljesíteni. Vagy bejelentik Önt egy céghez a szülésig, vagy megpróbálni méltányosssági alapon kérni a GYED-et. Ha több idő lenne hátra az álláskeresésiből, akkor a legegyszerűbb lenne szüneteltetni, majd folytatni a szülés környékén, de 5 napot már nehéz így kisakkozni.
    Itt vannak egyébként a megfelelő jogszabályi helyek, mely ezekről szólnak: 1997. évi LXXXIII. törvény 40-42/D. §
    Kíváom a legjobbakat, s remélem, sikerül ebből a helyzetből a legjobbat kihozni!

    VálaszTörlés
  75. Tisztelt Ágnes!
    Orsolya vagyok.Én Írtam önnek tegnap!Nagyon szépen köszönöm a segítségét!Csak azt sajnálom,hogy nem hamarább bukkantam rá az ön blogjára,mert nagyon sok hasznos információt megtudtam az oldalól.Jelenleg tényleg a legnagyobb bajom az idő rövidsége,de sajnálatos módon az érintett hivatalokban nem túl kellemes hangnemben,nem kielégítően tájékoztatják az embert(igen,nem,nem ránk tartozik...).Én is későn értesültem a dolgokról,de sajnos semmilyen olyan ismerős embert nem sikerült találnom,aki hajlandó lett volna segíteni.
    Szeretném még megkérdezni,hogy a szülés várható időpontjának melyik dátumot kell tekinteni,mert a védőnő a kiskönyvbe márc.11.-ét írt be,de pont tegnap voltam orvosnál és a leletre most febr.25.-ét írtak.Illetve a mai nappal szüneteltettem az álláskeresési járadékot.Nem tudom,hogy jól tettem-e,mert ugye,hogy milyen változások lesznek jövőre senki nem tudja megmondani.A kérdésem még az,hogy ha ezt a fennmaradó 6 napot pl.februárban veszem igénybe,amikor már kapom a TGYÁS-t elég-e a méltányossági GYED-hez,vagy csak akkor kapom ha találok egy munkáltatót,aki hajlandó alkalmazni monjuk KB.1 hónapig,vagy ha vállalkozó leszek.
    Még egy utolsó kérdésem lenne:mivel a mai nappal a munkaügyinél szüneteltetem a járadékot,egészségügy szempontjából biztosított vagyok e,vagy be kell fizetnem az EHO-t?
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  76. (Ágnes)
    Fizetni kell az EHO-t, mert most nem biztosított. Az a baj, hogy a szülés időpontjában kellene az álláskeresési járadékot igényelni (a szülés időpontjában kell biztosítottnak lenni a GYED-nél, azaz akkor nem kellene előbb igényelni a TGYÁS-t, hanem valahogy belőni azt az öt napot, mikor szül... így elég nehéz, ezt írtam már fentebb is.
    A szülés időpontjának kiszámításánál a korábbi ultrahangok általában pontosabbak - nekem ezt mondták a terhesgondozásnál.

    VálaszTörlés
  77. Kedves Ágnes!
    Jelenleg GYES-en vagyok, második babánkat várjuk, munkaviszonyom most nincs (abszolult nincs lehetőség). Az első babánál is passzív tgyást kaptam gyedet pedig egyáltalán nem. Elzavartak az ügyintézők, pedig 2010.03.31. volt munkaviszonyom és 2010.04.27. született a kisfiam. A szülést megelőző két évben volt 200 körüli biztosított napom meg van még kb 3 hónap munkanélküli amit feltudok használni.
    Én ezekhez nem értek kérlek segíts hogy mit tudnék tenni.
    Köszönöm előre is!
    (Kata)

    VálaszTörlés
  78. Kedves Kata!

    sajnos, nincsenek jó híreim: a második babánál - a jelen felállás szerint - csak GYES-t fogsz kapni, három éven keresztül. A leírt adatok szerint sem a TGYÁS, sem a GYED nem fog járni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes!
      Ez tényleg nem a legjobb hír, de legalább tudom hogy mire számíthatok. Nem járok így tévúton, jó lenne ha mindenhol ilyen segítőkészek lennének az ügyintézők, mert a szülés után derült ki, ha munkanélkülire mentem volna és nem passzív táppénzre más lett volna a helyzetem.
      Szóval köszönöm az őszinte válaszát!
      További szép napot!
      Kata

      Törlés
  79. Kedves Ágnes!
    Az lenne a kérdésem, hogy van e esélyem gyed igénylésre abban az esetben ha cégváltás miatt megszünt a munkaviszonyom.( ugyanazon a helyen de más néven üzemel a munkahelyem de engem nem vettek át oda).2011 júnisban született kislányom akivel veszélyeztetett terhessség miatt január óta táppénzen voltam itthon. július 29-én kiléptettek mondván semmi anyagilag értendő károm nem származik ebből. Gyást kaptam de, 2011. november 21.én lejárt azóta ugye semmit sem. Jó lenne tudni, hogy hova forduljak mert nagyon nehéz anyagi körülmények között élek. Jelenleg nem tudok neki még tápszert sem venni. Oep-nél azt mondták kaphatok gyed-et küldjem be a papírokat és ők eljárnak ebben az ügyben...Nemrég felhívtam a Bp-i kormányhivatalt és ott a munkaügyi bírosághoz irányítottak, hogy ők vegyék át az ügyet mert jár a gyed. Mit tehetek kérem mielőbbi válaszát!
    Köszönettel Andrea szegedről

    VálaszTörlés
  80. Jár a GYED, igényelni kell, a papírokat köteles kiadni a volt munkahely (a jogutód cég). Ez lesz az ún. passzív GYED, mert TGYÁS alatt szűnt meg a jogviszony. Minél gyorsabban kell igényelni, visszamenőleg is,a TGYÁS megszűnése időpontjától.

    eső után köpönyeg, de ha van jogutód cég, akkor nem léptethették volna ki :-(, amikor szülési szabadságon van.

    VálaszTörlés
  81. Köszönöm szépen gyors válaszát! AZ az egy bökkenő, hogy ez egy teljessen más néven szereplö cég vagyis felszámolás alatt van az ahol dolgoztam...nincs jogutód.Nem tudom így érthető e ?! Kínai a volt főnököm tehát sokat nem is kell róla beszélnem :)mindig ezt csinálja kb 10 éve van már ez az üzlet nyitva és mindig csinál egy cégváltást :S Most én ebbe beleestem és ezért vagyok voltam tanácstalan.. Szóval nekem semmilyen papírt nem állítanak ki mert a jelenlegi könyvelő mit sem tud rolam. Hova fordulhatnék ebben az esetben?!
    Köszönöm! Andrea

    VálaszTörlés
  82. A volt munkáltatóhoz (személy szerint) kell fordulni, neki KÖTELESSÉGE mindent kiadni.

    VálaszTörlés
  83. Tisztelt Ágnes!
    Novemberben született meg a kisfiam, jelenleg több éves folyamatos munkaviszony után TGYÁS-t kapok. Tudomásomra jutott, hogy a cég, ahol dolgozom komoly gondban van, és a tulaj az előző kérdésben leírtakhoz hasonló "cégeladást" tervez. Sajnos nem tudom mi lenne a legokosabb döntés, maradni egy "eltűnt" cégben vagy még most gyorsan leszámolni, esetleg keresni egy ismerőst, aki bejelentene a cégébe. Ha most megszűnik a munkaviszonyom, jogosult leszek GYED-re? Válaszát előre is köszönöm! Petra

    VálaszTörlés
  84. Most még biztos kap, ha esetleg TGYÁS alatt megszűnik - jogutód nélkül - a cég, ez lesz az ún. passzív GYED. Ha van jogutód, akkor természetesen az Ön munkaviszonya sem szűnik meg, hanem a továbbiakban a jogutód lesz a munkáltató.
    Szerintem most még várjon, ha már világos, mi várható, akkor kell átgondolni a lépéseket.

    VálaszTörlés
  85. MINDENKINEK

    A megkeresések alapján fogok majd írni egy posztot külön a passzív GYED-ről, mert sokakat érint, s számtalan buktatója van, különösen egy további gyermek vállalásánál.

    VálaszTörlés
  86. Kedves Ágnes!

    Több éve fennálló és folyamatos határozatlan idejű munkaviszonyom van, jelenleg a 2. gyermekemmel vagyok TGYÁS-on. Ha megszűnik a munkaviszonyom (közös megegyezéssel), de előtte még elmegyek gyed-re, akkor ez az ellátás még járni fog nekem passzív jogon. Ha jól tudom, akkor a passzív gyed nem számít biztosítotti jogviszonynak, viszont szeretnénk majd 3. babát is. Ha jól értelmezem az eddig leírtakat, a szülés előtti 2 évben kell 365 nap biztosítotti idő és a gyedhez szükséges, hogy a szüléskor biztosított legyek, a TGYÁS-hoz pedig a szülés előtti 42. napig kell biztosítottnak lennem. Nekem ez azt jelenti, hogyha mindkét ellátást szeretném megkapni, akkor a szüléskor kell biztosítottnak lennem. Jól értem?
    Pontosan mit kell ahhoz tennem, hogy biztosított legyek? Egyénileg kell szerződnöm a TB-vel és fizetni a minimálbérhez kötődő járulékokat? Vagy ha bejelent egy cég alkalmazottként és fizeti utánam a járulékokat az a jobb? Mi lesz az alapja a TGYÁS és a GYED összegének? Persze ez nyilván attól is függ, mikor szülök, de gondolom vannak sarokszámok, pl. előző 4 negyedév átlagbére és hasonlók.
    Remélem érthetően tudtam megfogalmazni a kérdéseimet! :)
    Köszönöm előre is!
    Teréz

    VálaszTörlés
  87. Most írtam éppen a passzív gyed-ről, itt van:
    http://www.eznoimunka.blogspot.com/2012/02/passziv-gyed.html
    ebben szerintem sok válasz van.

    A biztosítotti jogviszonyra egy másik törvény a Tbj. (1997. évi LXXX.) törvény 5. §-a vonatkozik; ha az itt felsorolt kategóriák valamelyikébe esik, akkor biztosított.

    Pontosan miért kell megszüntetni közös megegyezéssel a munkaviszonyt? Ez ebben az esetben abszolút nem kedvező, hiszen fel nem mondhatnak, ha jogutóddal szűnik meg a cég, a munkaviszonynak folytatódnia kell ebben az esetben... nem lehet ettől még elállni?

    VálaszTörlés
  88. Kedves Ágnes,
    Egy olyan faramuci helyzet állt elő az életünkben, hogy 2011 október 17-én megszűnt a munkaköröm, így felmondtak nekem, de közös megegyezéssel jöttem el.
    Kifizettek a felmondási időre (30 nap) vonatkozó béremet, de nem tartottak munkaviszonyba, hanem aznap ki is jelentettek (ezt én sajnos nem olvastam el figyelmesen) így csak nov 18-án jelentkeztem be munkanélkülire. (közben eltelt 31 nap).
    Jelenleg lombik programon vagyunk. Tartok tőle ha összejön a baba akkor a biztosítottságom miatt (ami megszakadt 30 napon túl 1 nappal) nem leszek jogosult arra az ellátásra amit alapvetően az előző év munkaviszonya alapján számolnának ki. Ha ez tényleg így van akkor van erre valami fellebbezési lehetőségem, vagy valami jogorvoslat?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm
    Andrea

    VálaszTörlés
  89. Sajnos, így van, ha lejár az álláskeresési járadék időszaka, akkor már nem számít biztosítottnak, s ha elolvassa a feltételeket, a TGYÁS, GYEd igényléséhez megfelelő időpontban bizony biztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni.
    Ha tud, akkor helyezkedjen el minél gyorsabban - tudom, könnyű mondani. Próbaidő alatt viszont nem él a felmondási védelem, sem terhesség, sem lombikprogram esetén.
    Eső után köpönyeg, de nagy csapdákat rejthet a közös megegyezés; igazából arra való tekintettel, hogy utólag jött rá, hogy ez kedvezőtlen, nem feltétlenül lehet megtámadni.

    VálaszTörlés
  90. Kedves Szakértő,

    egy gyors kérdésem lenne,

    2012. augusztus 8-ra vagyok kiírva szülésre. Tavaly május 10-én mentem vissza dolgozni, előtte 2 évig gyeden voltam. 2012., tehát ez év januárban megemelkedett a bruttó bérem. Ha idén június végéig dolgozom, tehát meglesz a 180 nap bérezett napom idén, majd utána pár nap táppénzre vagy szabadságra megyek, onnan pedig tgyásra, amely 2013. január elején fog lejárni, így ez után következik a gyed szintén 2013 januárjától, akkor a gyed számításánál a 2012. évi bérezett napjaimat (tehát a megemelt bruttó fizetésemet) fogják alapul venni?

    Ha pedig buta lennék és nem vennék igénybe szabadságot vagy táppénzt a tgyás előtt, így az még ez évben lejárna és a gyed is megkezdődne még ez év végén, akkor beszívnám pár tízezerrel, mert akkor a tavalyi (2011-es) béremmel számolnának? Tényleg ennyin múlik?

    Mit tegyek?

    köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  91. Igen, jól gondolja, ha a biztosítási jogviszony folyamatos, akkor valóban a GYED kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári évet veszik alapul, tehát megnézik, hogy van-e ebben 180 nap olyan jövedelem, melyből eg.biztosítási járulékot vontak (táppénz, tgyás nem ilyen). ez eben az esetben teljesül, tehát nem mennek tovább egyéb szabályokhoz, de:

    A GYED havi bruttó felső határa 2012-ben 130.200 Ft, tehát a bruttó fizetés 70 %-a, de ennél nem lehet magasabb semmi esetre sem.

    VálaszTörlés
  92. Kedves Ágnes,

    köszönöm szépen a választ! :-)

    VálaszTörlés
  93. Kedves Ágnes!
    2010 decemberéig voltam folyamatosan, több, mint 5 évig alkalmazott. Ezután munkanélkülire mentem, 2011 júliusig, majd rögtön ezután egyéni vállalkozó lettem, 2012. január 18-ig, ekkortól szüneteltetem a vállalkozásomat (aminek egyébként is alig volt jövedelme...). Az egész vállalkozósdi kényszerből jött, mert a vőlegényem külföldön kapott munkát (így többet tudtam kint lenni vele), én pedig uniós támogatást kaptam a vállalkozáshoz a munkaügyi központtól (a bevételem szinte csak ez volt, meg 1-2 apróbb dolog) :(
    Idén januárban elhatároztam, hogy végképp kiköltözök én is külföldre és bár a nyelvtudásom még mindig nem megfelelő, kint próbálok munkát vállalni, ezért szüneteltetem a vállalkozásomat (a támogatásom pedig csak fél évre járt úgyis). Eztán derült ki, hogy babát várok, most 8 hetes vagyok. Murphy, mivel már jó ideje próbálkoztunk.
    Kérdésem, hogy mi jár nekem tgyás/gyed/gyesből? Illetve mit kell tennem ahhoz, hogy ne csak gyes járjon? A 365 napom az előző 2 évből megvan, ha jól gondolom. Ahhoz, hogy járjon a tgyás+gyed elegendő-e az, hogy mostantól fizetem a 6400 Ft EHO-t és csak a szülésem előtt, mondjuk augusztus vagy szeptembertől állítom vissza a vállalkozásomat? (októberben szülök). Jövedelmem akkor már biztos nem lesz, de a járulékokat befizetném. Vagy eleve nem kaphatok így már, csak Gyest, hogy szüneteltetem jelenleg a vállalkozásomat? Amúgy sem lenne sok a tgyás-gyedem, de azért a gyesnél több, ezért reménykedem. Továbbá kérdésem még, hogy a szülés után azonnal szüneteltethetem újra a vállalkozást? Köszönöm a választ előre is

    VálaszTörlés
  94. A babához gratulálok először is!
    ha külföldön fognak élni/huzamosabb ideig tartózkodni, akkor érdemes az OEP-nél megkérdezni, hogy az adott országban jár-e egyáltalán a magyar eg.biztosításhoz kötött ellátás (ti. TGYÁS, GYED), illetve a GYES.
    A 6400 Ft-os EHO nem jogosítja fel a TGYÁS-ra, GYED-re, mert nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt; az ellátásoknál a fent leírt időpontokban biztosítottnak kell lenni,s a szülést megelőző 2 évben legalább 365 napnyi biztosítotti idővel kell rendelkezni. PL. saját vállalkozással... a szülés után lehet szüneteltetni, úgysem lehet személyesen, díjazás ellenében munkát végezni, ha kapna TGYÁS-t, GYED-et. Illetve a gyermek 1 éves koráig GYES mellett sem.

    VálaszTörlés
  95. Köszönöm a választ és a gratulációt :)

    VálaszTörlés
  96. Kedves Ágnes!
    Jelenleg GYED-en vagyok első gyermekemmel és várandós vagyok a másodikkal, aki várhatóan idén októberben fog megszületni...
    2012. április 8-án lejár a GYED-em, ezt követően kivenném a munkahelyemen az összegyűlt szabadságomat, majd táppénzre mennék. A kérdéseim a következők lennének:
    Ilyen esetben a táppénz alapja valóban a minimálbér?
    Ha nem lesz meg a 180 bérezett napom (nagyon valószínű, hogy nem), akkor a Tgyás-t is a minimálbérből számolják?
    Ebben az esetben megkaphatom a majdani GYED maximumát (jelenleg a maximumot kapom)?
    Előre is köszönöm a választ! Krisztina

    VálaszTörlés
  97. Saját tapasztalat is :-): nem a minimálbér a táppénz alapja, de itt van a jogszabályi hely is, ennek (5) bekezdése érdekes:
    48. § (1)

    (2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

    (3)319 Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

    (4)320 Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

    (5)Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.


    egyébként meg pont a TGYÁS, GYED a kivétel, ha valakinek azért nincs 180 napi rendszeres jövedelme (tehát amiből eb. járulékot is vonnak, a táppénzből nem), mert TGYÁS-ban, GYED-ben részesült, akkor a járadékokat (pl. újabb GYED) az előzőleg folyósított ellátás alapjául szolgáló jövedelem alapulvételével kell megállapítani.

    VálaszTörlés
  98. Kedves Szakértő!

    2011 júniusában ért véget 11 év után a munkaviszonyom. Ezután 3 hónapig munkanélküli ellátásban részesültem. Szeptember óta ismét dolgozom, de március 31-én lejár a szerződésem. Egyébként sem tudnék tovább dolgozni ugyanis 20. hetes terhes vagyok, augusztus 12-re vagyok kiírva. A kérdésem az lenne, hogy miként tudom megoldani, hogy jogosult legyek tgyásra és gyed-re?

    Köszönettel: B-né.

    VálaszTörlés
  99. Az egyik feltételt már teljesítette,ugyanis a szülést megelőző 2 évben kell összesen legalább 365 nap biztosítási jogviszony; az álláskeresési járadék időszaka is annak számít.
    A másik feltételt kéne kitalálni, tehát, hogy a szülés időpontjában, vagy legalább a TGYÁS igénylése alatt (ha az előbb van, mint a szülés) biztosított legyen. A Tbj. 5. § -ában vannak felsorolva azok a jogviszonyok, melyet biztosítási jogviszonynak ismer el a jog; akár megbízási jogviszony, akár saját vállalkozás, munkaviszony... megtenné, hogy írna nekem egy levelet az eznoimunka@gmail.com-ra, akkor levélben folytathatnánk az ötletelést.

    VálaszTörlés
  100. Kedves Ági,

    Először olvasom blogodat és nagyon hasznosnak találom. Én a passzív gyed alatti egészségügyi biztosítással kapcsolatban szeretnélek kérdezni. Biztosított vagyok-e alatta, vagy szükséges magam után fizetnem az eü. járulékot? Válaszod előre is köszönöm.

    Üdvözlettel,

    Rózsa Enikő

    VálaszTörlés
  101. Kedves Enikő,

    természetesen kapsz betegellátást, nem kell külön fizetni - ha GYES-en lennél, ugyanez a helyzet.

    VálaszTörlés
  102. Kedves Ágnes!
    Első gyermekemmel vagyok otthon jelenleg már GYES-en(2év 2hónapos), előtte járt a TGYÁS, GYED is. Most a cég ahol dolgoztam felszívódott(főnökök nincsenek,telephely bezárva vagyis bérelt volt), így semmi hivatalos papírt nem tudok a TGYÁS, gyed igényléshez benyújtani. Kértem az OEP-et, hogy hivatalból keressék meg a céget és szerezzék be a szükséges iratokat, de nekik sem elérhetőek. Hivatalosan és máshogy sem, nekem fel nem mondtak. Amióta otthon vagyok az első gyermekünkkel, járulékot nem kellett utánam fizetniük. Míg dolgoztam biztos, hogy fizettek utánam. Mikor eljöttem az első gyermekünkkel TGYÁS-GYEDre, akkor a munkáltató még kitöltötte a papírokat. Mit tudok tenni ilyen esetben, hova fordulhatok? Jogosan utasítják majd el az igényemet vagy járna az ellátás? Most a Gyed lejártával betegállományba szerettem volna 3hónapra menni a második babánk születéséig, de az OEP elutasította, az ellen fellebbeztem, Választ még nem kaptam.

    Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel, B. Mónika

    VálaszTörlés
  103. Kedves Mónika!

    Hát, nem könnyű helyzet... a TGYÁS-t, GYED-et a következő gyermek után szeretnéd érvényesíteni?
    Sajnos, van olyan, hogy egy cég jogutód nélkül megszűnik, ilyenkor valóban az otthon lévő kismamának is megszűnik a jogviszonya, s ez problémát jelent, ha biztosítási jogviszonyhoz kötődő ellátásokat (táppénz, GYED, TGYÁS) szeretnél érvényesíteni. Ha van jogutódja a cégnek, akkor viszont a Te jogviszonyod is folytatódik tovább.
    Érdemes megnézni a céginformációs szolgálatot, felkeresni a cégbíróságot, ha másképp nem megy, nekik elvileg tudniuk kell a cég további sorsáról:
    http://www.e-cegjegyzek.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes!
      Igen, a második babánk után szeretném(aki mostanra meg is született).A cég hivatalos formában nem szűnt meg, csak"eltűnt", hivatalos megkeresésekre nem reagál. Aki hivatalosan ügyvezető az leveleket át nem vesz, papírokat alá nem ír.A jogviszonyom náluk folyamatos volt.
      Van-e lehetőség arra, hogy az OEP ne utólag folyósítsa számomra az ellátásokat? Mivel ha felszámolják majd egyszer, akkor a felszámolónak alá kell írnia majd őket.
      Jogosan utasítsa el az OEP az igényeimet vagy ők is be tudnák szerezni a szükséges iratokat? Tudnál tanácsot adni, hogy kihez fordulhatok ilyen esetben, aki kismama-TGYÁS ügyekben is járatos?
      Köszönöm szépen a választ! Üdvözlettel,Mónika

      Törlés
  104. Kedves Ágnes!
    2011. ben szültem kisfiamat. Előtte 2009 január 12-től volt munkaviszonyom. Sajnos eddig határozott idejű szerződést kaptam minden évben, amit idén nem fognak meghosszabbítani. Így 2012 június 30.áig lesz munkaviszonyom.
    A kérdésem az lenne, hogyha következő gyermeket vállalnék 2014 június 30-ig, akkor jogosult lennék-e az ellátásokra, a második babával? (Tgyás, gyed, gyes), vagy csak gyes-re?
    Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert úgy tudom, hogy a törvény úgy szól, hogy a szülést megelőző két évben kell, hogy legyen a szülő anyának 180 nap biztosítási ideje. Ami nekem meglenne 2014 június 30.áig.
    Rosszul gondolom ezt? Vagy jól?
    Ha nem látom jól a helyzetem, akkor mit tudnék tenni, hogy az ellátásokat megkapjam, de a gyermekemet ne kelljen otthon hagynom, úgy, hogy dolgozok, a második baba előtt?
    Esetleg magamnak fizetnem a TB-met, vagy munkanélkülire menni?
    Válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  105. Kedves Ágnes!

    Leírom a mostani állást, remélem tud segíteni:

    Lassan 2.5éve itthon vagyok(TGYÁS,GYED,GYES) első gyermekemmel, a második most született egy hónapja. A cég ahol dolgoztam jelenleg felszámolás alatt áll, amit az APEH kezdeményezett tartozás miatt. A cég már lassan egy éve nem üzemel, a vezetőség már"eltűnt", hivatalos irarokat senki alá nem ír(még a bíróság által kötelezett ügyvezető sem).Enegem nem tájékoztattak, fel nem mondtak.
    Fél éve, hogy megkerestem az OEP-et, hogy nézzenek a cég után, de nekik is elérhetlenek.
    Kértem az OEP-et, hogy kérjenek igazolást a munkaviszonyomról, befizetésekről az APEH-től, hogy kaphassak ellátást, ne csak a GYES járjon.Most a válaszra várnak.

    A kérdéseim a következők lennének:
    1,folyamatos biztosítási jogviszonynak számít-e az, ha itthon voltam Tgyáson, Gyeden, Gyes-en, miközben a cég megszűnőben van az előbbiek miatt? Jár-e a TGYÁS, GYED?
    2, Mikor szűnik meg egy cég? És mikor a munkaviszonyom?
    3,Ha fel nem mondtak nekem, akkor élő a munkaviszonyom?
    4,Az APEH igazolása elegendő lehet a munkáltatói igazolás helyett?
    5,Már passzív GYED-en voltam az első gyermekemmel(is) ha már a cég úgymond nem élt, de fel nem mondtak? A passzivitás a cég tényleges megszűnésekor szűnik meg(adószám-cégjegyzékszám megszűnésével)?
    Az OEP-nél azt mondták legutoljára, hogy lehetséges, hogy a GYED-et megkapom. Ez hogyan lenne lehetséges ha a TGYÁS-t nem?
    A legfontosabb kérdésem ebből az, hogy az előbbiekben leírtak alapján jár-e az ellátás(TGYÁS,GYED)?

    Köszönöm szépen a választ előre is!

    Üdvözlettel,Mónika

    VálaszTörlés
  106. Papp Marcsi; sajnos a passzív GYED akkor okoz majd gondot, ha a második baba után megint GYED-et szeretne igényelni, mert ott nem számít bele az előzetes biztosítási jogviszonyba. (A TGYÁS, GYEd időszaka egyébként nem biztosítási jogviszony a Tbj. szerint :-(). Írok majd bővebben is, most egy kis türelmét kérem, mert nagyon sok kérdés érkezik hozzám (nemcsak ezen a fórumon belül.)

    VálaszTörlés
  107. Pap Marcsi:

    Az álláskeresési járadék valóban biztosítási jogviszonynak számít, de max. 90 napig jár, ha maga után fizet eg. bizt. járulékot, akkor csak az egészségügyi ellátásra szerez jogosultságot. Ha lehetséges, akkor mindenképpen egy munkára irányuló jogviszonyt javasolnék az újabb baba előtt; tudom, hogy át kell ehhez gondolni ehhez az eddigi terveket, de a magasabb összegű ellátáshoz sajnos, ez kell.

    VálaszTörlés
  108. Monika:

    ha jól vettem ki, a cég hivatalosan még nem szűnt meg, csak fizikailag elérhetetlen. Az Ön jogviszonya csak akkor szűnik meg, ha a cég jogutód nélkül megszűnt; más kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben ugyan van jogviszonya, de a szükséges papírokat nem lehet beszerezni... igazából nem tudom, hogy van-e ilyenkor az OEP-nek valami bevett eljárása, mert jogilag ugyan megvan a jogviszony, de alapvető akadályokba ütközik az érvényesítése.

    VálaszTörlés
  109. Kedves Ágnes!Igen, hivatalosan csak a megszüntetési eljárás elején tart, így hivatalosan szerintem van jogviszonyom, de az aláírt papírok hiányoznak. Viszont azok, amiket az első gyermekem születésénél beküldtem, azok megvannak az OEP-nek is, azóta nem változott a bérem sem, hisz folyamatosan otthon voltam. Van esetleg valami, amire tudnák hivatkozni ha az OEP elutasítja a Tgyás igénylésemet? Köszönöm szépen! Üdvözlettel,Mónika

    VálaszTörlés
  110. Kedves Ágnes!
    Negyedik gyermekemet várom és a segítségét szeretném kérni, hogy jogosult lehetek-e TGYÁS-ra.
    2011. október 1-től dolgozom GYET mellett, a szülés várható időpontja 2012. augusztus eleje.
    Előző munkaviszonyom 2009. március 31-vel szűnt meg, miközben GYED-en voltam harmadik gyerekemmel(2008.szept. 28-n született). A GYED 2010.09.28-n járt le, utána GYES-n illetve GYET-en voltam/vagyok.
    Kérdésem, hogy a GYED utolsó hónapjai beleesnek ugyan a megelőző két évbe, de beleszámítanak-e, mert egyébként csak 10 hónap munkaviszonyom lesz.
    Erre a 10 hónapra már kérhető méltányosság a GYED-et illetően?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel:
    Barbara

    VálaszTörlés
  111. (Barbara)
    TGYÁS-ra igen, ott be kell számítani a GYED idejét is; GYED-nél azonban érdemes kérni a méltányosságit. Szerintem most kellene érdeklődni a feltételekről az OEP-nél, hogy a szülés időpontjában már minden világos legyen.

    VálaszTörlés
  112. Üdvözlöm!
    Szeretnék segítséget kérni öntől!
    2012. február 21-én a munkahelyemről elbocsájtottak. Előtte volt kb. 6 évig folyamatosan munkahelyem.Most július 6-tól saját magam után fizetem a TB-t. Idén december. 01-re vagyok kiírva szülésre.
    Kérdésem az lenne,hogy kapok-e GYES-t illetve GYED-et,és hogy hogyan kell megigényelni,milyen okiratokat kell mellékelnem a kérelemhez?
    Válaszát előre is nagy hálával köszönöm!

    Kimleiné

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes!
      A lányom is hasonló cipőben jár. Neki augusztus 31-el fog megszűnni a munkaviszonya, tegnap közölték vele. Most 9 hetes terhes. Nem nagy a valószínűsége, hogy el tud helyezkedni ezek után. Február 10-re van kiírva. Aug. 31-én fog lejárni a folyamatos 1 éves munkaviszonya. Ha elmegy aug. után munkanélkülire, és utána saját maga fizeti a Tb-t, várható-e hogy kaphat GYED-et, vagy GYEST.
      Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Ildikó

      Törlés
  113. Üdvözlöm!
    Szeretném megkérdezni, hogy a főállású anyaság ideje beleszámít-e a közalkalmazotti jogviszonyomba, mert pedagógus vagyok. Még egy kérdés: négy gyermekem van, mindegyikkel otthon voltam GYES-en. Hány év számít bele a munkaviszonyba, ill. aközalkalmazotti jogviszonyba?
    A negyedik gyermekemmel amikor GYES-en voltam, nem volt munkaviszonyom.
    Köszönettel: Lilla

    VálaszTörlés
  114. Elnézést a késői válaszért, ha még aktuális; ha közben fizetés nélküli szabadságon volt, akkor számít bele.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.