Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. január 27., csütörtök

Gyermekek után járó pótszabadság

A munkajog további könnyítést is ad azoknak, akik gyermeket nevelnek: ez pedig a gyermekek után járó pótszabadság, tehát az alábbiakkal lesz több fizetett szabadsága az egyik szülőnek.

Egy gyermek után évi 2 nap, két gyermek után évi 4 nap, 3 vagy több gyermek után összesen évi 7 nap fizetett szabadság jár az alapszabadságon kívül. A törvényalkotó tehát maximálta az így kiadható szabadságok számát, összesen 7 nap a maximum.

Ez a kedvezmény csak a tizenhat évnél fiatalabb gyermek esetében jár, s azt a szülőt illeti meg, aki „gyermeke nevelésében nagyobb részt vállal”, vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt. Arról, hogy az adott évben ki veszi igénybe, a szülőknek kell dönteni. (Mt. 132. §)

Ehhez a témához tartozik az „apás szabadság” is, melyre 7 éve van lehetőség, ezt a törvény „Egyéb munkaidő-kedvezmények címe alatt” lehet megtalálni. E szerint gyermeke születésekor 5 nap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet gyermeke születését követő 2 hónapban kérésének megfelelően kell kiadni. (Mt. 138/A.§)

Igazából ez utóbbi kedvezmény, illetve a most januártól hatályba lépett új rendelkezés, mely a részmunkaidős, gyesről visszatérő munkavállalót foglalkoztató munkáltatót próbálja kicsit helyzetbe hozni, akár amolyan első fecskéknek is tekinthetők, melyek ugyan még korántsem csinálnak tavaszt, de talán hozzájárulnak ahhoz, hogy majd valamikor, a távoli és szépnek tűnő jövőben a munkavállalást és a család életet gördülékenyen össze lehessen hangolni…

VÁLTOZÁS: Gyermekek után járó pótszabadság II.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.