Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. szeptember 20., kedd

GYED alatt járó szabadság (mikortól és mennyi)

2011. augusztus 1-jén lépett hatályba az Mt. azon módosítása, mely a felére csökkentette a GYED alatti fizetett szabadság mértékét. Mint ismeretes, eddig az időpontig a szülési szabadság idejére (168 nap) és a gyermeknevelésre kiadott fizetés nélküli szabadság első évére (mely tipikusan a GYED első éve) járt fizetett szabadság. A módosító jogszabály (a 2011. évi CV. törvény egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról) augusztus elsején a fizetés nélküli szabadság ideje alatt járó szabadságot csökkentette a felére, tehát augusztus elsejétől a szülési szabadság időtartamára és a gyermekgondozás céljára kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára jár fizetett szabadság. (Mt. 130. § (2) bekezdés c) pont, melyet a 2011. évi CV. törvény 9. §-a módosított.)

Idáig világos is; mostantól a fele jár. De mi lesz azokkal, akik éppen közben vannak? Nekik még a régi jogszabály szerint számítják, vagy váratlanul a lecsökken a szabadságuk, melyre esetleg számítottak?
A módosító törvény egyik alkalmazási szabálya adja meg rá a választ (2011. évi CV. 22. § (5) bekezdés) E szerint az új számítást a módosító törvény hatályba lépése után (2011. augusztus 1-je) megkezdett GYED esetében lehet alkalmazni. Újabb változás, hogy a felek megegyezése alapján ennek a szabadságnak a pénzbeli megváltását is lehet kérni; tehát megváltani csak a fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára vonatkozó szabadságot lehet, s ez a szabály csak módosító törvény hatályba lépése (2011. augusztus 1-je) után lejáró fizetés nélküli szabadság esetében alkalmazható.

Törvények: 1992. évi XXII. törvény a Munka törvénykönyvéről; 2011. évi CV. törvény egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.