Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. június 1., szerda

Hiányszakmák Magyarországon – avagy a munkáltatók és a munkavállalók egymást keresik, de nem találják?

A hrportal.hu-n jelent meg ez a cikk, melyben összeállították a legnehezebben betölthető szakmák tízes jegyzékét – külön nemzetközi kitekintéssel, s külön Magyarországra vetítve. Érdekes aspektusból közelítik meg egyébként a munkaerőpiaci helyzetet: gazdasági válság ide vagy oda, a magas munkanélküliség ellenére ugyanis még mindig nehéz a megfelelő szakembereket megtalálni bizonyos pozíciókra.
A lista azonban okozott némi meglepetést, (elsősorban a magyarországi érdekelt): mindjárt az első két helyre ugyanis nem egy-egy foglalkozás, hanem összefoglaló elnevezés került, tehát a legnagyobb hiány a megfelelő szakmunkásokból és csoportvezetőkből van. Informatív lett volna, ha egy kicsit részletezik ezeket a kategóriákat; mégis, milyen területen keresnek leginkább szakmunkásokat és csoportvezetőket, milyen képességeket, tapasztalatot, gyakorlatot várnak el tőlük leginkább leendő munkaadóik. A további kategóriákat sem értettem, mert az már-már közhely, hogy ma egy jó mérnöki diplomával (8. hely a listán) könnyen lehet boldogulni, de egy recepciós állásra (9. hely) azonnal ugranak százával a jelentkezők munkaközvetítő ismerősöm szerint, akár diplomás, nyelveken beszélő emberek is. Szakácsból is kevés van a lista szerint, ugyanis a hetedik helyen szerepel a szakmák között; ennek némileg ellentmondanak azok a hírek, melyek szerint a gazdasági válság a vendéglátóipart félig agyoncsapta; továbbá ellentmond neki személyes tapasztalatom is, ugyanis szakács végzettségű szomszédom, sok-sok éves külföldi és belföldi tapasztalattal majdnem egy évig keresett magának munkát.
Abban azonban egyetértek a cikkben foglaltakkal, hogy egy vállalkozás számára igen fontos a megfelelő ember megtalálása a megfelelő pozícióra (s nemcsak a megtalálás, hanem a megtartás is lényeges.) S ez nemcsak a szakmai ismeretek meglétét jelenti; ugyanis ahogy HR-es körökben tartják: egy munkavállalót általában szakmai tudása alapján vesznek fel, s emberi tulajdonságai miatt bocsátják el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.