Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. november 15., kedd

ILO-dörgedelem az új Munka törvénykönyve alkotóinak

A máshol, pénzért végzett munka egész életünk minőségét befolyásolja. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy milyen légkörben végezzük, s nem mellesleg, milyen keretek között töltjük általában időnk legértékesebb részét. Az első és legfontosabb jogszabály, mely befolyásolja mindezen körülményeinket, a munka világáról szóló jogszabály; Magyarországon ez a Munka törvénykönyve, mely éppen most alakul át teljesen, ahogy már számtalanszor írtam róla ebben a blogban.
Az ENSZ Munkaügyi Szervezete, az ILO szerint sok jó nem vár a magyar munkavállalókra, ha a jelenleg még javaslatként létező új törvény hatályba lép (a mostani elképzelések szerint teljes egészében 2012 júliusában). Külön kiemelték, hogy a szabályozás nyomán sérülne az egyenlő bánásmód elve és az esélyegyenlőség; tehát már névleg sem védené sokszor a női munkavállalókat a törvény.
Az összefoglalást olvasva hirtelen eszembe jutott a tegnap rádióban hallott hírösszefoglaló első mondata: Majdnem üres széksorok előtt megkezdődött a Munka törvénykönyvének vitája…
Az Országos Sajtószolgálat közleményét az ILO-kritikáról itt lehet elolvasni; a Munka törvénykönyvének véleményezését egyébként hat magyar szakszervezet kérte a szervezettől.

2 megjegyzés:

  1. ...és át is fog még alakulni a munka törvénykönyve, nem 1xer...

    VálaszTörlés
  2. (Ágnes)
    ez egészen biztos, de nem mindegy, hogy hogyan, milyen körülmények között, s mi lesz a végeredmény.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.