Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. november 1., kedd

Az új Munka törvénykönyve és egy aprónak látszó módosítás a felmondási védelemben

Az eddigi gyakorlat alapján a terhes nőt megillető felmondási védelem abszolút volt. Tehát akkor is járt, ha még nem közölte a munkáltatóval a terhesség tényét, mikor kézhez kapta a rendes felmondást, vagy azért, mert még nem akarta, vagy még maga sem tudott róla. (Természetesen ez akkor járt, ha a kismama maga is fenn akarta tartani a munkaviszonyt.)

Ha elfogadják az új Munka törvénykönyvét, akkor ez a védelem már nem lesz meg. Ha a kismama nem tájékoztatta a terhességről a munkáltatót a felmondás közlése előtt, akkor nem illeti meg a felmondási védelem. Miért fontos ez? Mert az anyasági ellátások egy része (TGYÁS, GYED) folyósítása nagymértékben függ attól, hogy mennyi ideig volt a szülés előtt biztosított a kismama, s a szülés időpontjában van-e biztosítási jogviszonya.
Úgyhogy ezt szem előtt tartva érdemes minél előbb közhírré tenni a jó hírt.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Ágnes!
    Érdeklődni szeretnék, hogy az új Munka törvénykönyve is védi -e a munkába visszatérő anyukákat a gyermeke három éves koráig? Úgy tudom, hogy igen, viszont nemrég hallottam,hogy gyeden lévő anyukát elbocsátottak a munkahelyéről.

    VálaszTörlés
  2. Az új Munka törvénykönyve júliusban lép hatályba; addig a régi vonatkozik még a munkaviszony szereplőire. Ha az anyukát GYED alatt bocsátották el, akkor abban az esetben semmis, ha rendes felmondással váltak meg tőle. Ha viszont közös megegyezéssel, akkor nem; az is lehet, hogy határozott idejű jogviszonya volt, s nem hosszabbították meg; ez nem jogellenes.

    Az új Munka törvénykönyve már nem ad abszolút felmondási védelmet az anyáknak, ha gyermekük három éves kora előtt visszatérnek a munkába (amíg gyermekgondozási szabadságon vannak, nem lehet nekik felmondani), hanem a védett korban lévőkhöz hasonló, az eddiginél gyengébb védelmet nyújt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.