Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. december 1., csütörtök

HR-szakemberek a szakképzési hozzájárulás eddigi rendszerének megszűnéséről

Már egyszer én is írtam róla; jövőre megszűnik a cégeknek az a lehetősége, hogy a szakképzési hozzájárulásukat közvetlenül a munkavállalóikra költsék. (A munkavállalók számára ezzel együtt pedig sok esetben megszűnik az a lehetőség, hogy felnőttként hozzájuthassanak olyan képzésekhez, mely szakmai előmenetelük szempontjából igen fontos lenne, de saját erőből nemigen tudnák megfizetni.)
Az alábbi oldalon találtam egy nagyon jó kis összefoglalót azzal kapcsolatban, hogy az új jogszabály milyen változásokat fog hozni a cégek életében; mi a teendő az átmeneti időben, pl. a már elkezdett képzések esetében, s egyáltalán: milyen kérdések merültek fel a szakemberekben a szakképzés jövőjét illetően.
Érdemes elolvasni; sajnos, az eddig ismertté lett változások még nem mutatják a szakképzés teljes megújítását – ahogy korábban kilátásba helyezték -, csak az eddigi lehetőségek megszűnését.

2 megjegyzés:

  1. (Vakmacska)
    Én is olvastam, épp készülök írni egy cikket arról, hogy ennyi erővel rendeletileg is megtilthatnák mindenkinek, hogy 18 vagy 25 éves kora után tanuljon komolyan BÁRMIT.
    Mivel - ha van időd, pénzed nem lesz rá. Esetleg egyik sem. A munkáltatód nem fizetheti ki, csak úgy, hogy jól megbüntetik adó formájában érte. Te nem bírod kifizetni ha nem dolgozol, ha dolgozol, nincs mikor képzésre járni, hiszen nem a munkáltató küld, munkaidőben. Ja és ha közmunkára köteleznek, esélyed sincs, hogy munkanélküliként komolyan átképezd magad. Merthogy mikor, valamint miből. Szép. Erről már nekem mint civilnek is csak a Kalasnyikovok jutnak sajnos eszembe, meg az üvegbe töltött robbanó elegyek.

    VálaszTörlés
  2. (Ágnes)

    Minket anyagilag is keményen érint - az egyik posztban említettem is, hiszen az intézkedés nemcsak a munkavállalóknak rossz, hanem egy teljes szektort lehetetlenít el. Nagyon sok nyelviskola, tanácsadó cég ugyanis az eddig fennálló rendszernek köszönhette bevételeinek jó részét. Erre most már nem lesz alkalom, nyilván nem fogják a cégek az amúgy is egyre szűkösebb keretből ugyanúgy finanszírozni a képzéseket (s mellette bedobni a levesbe a szakképzésit).

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.