Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2012. február 2., csütörtök

Passzív GYED

Passzív GYED-et akkor kap a jogosult (általában az anya), ha a mögöttes biztosítási jogviszonya a TGYÁS ideje alatt szűnik meg. Ilyenkor jogosult lesz a GYED-re, ugyanúgy, mintha a biztosítási jogviszony megmaradna, tehát ugyanúgy jár végig – az előzetesen biztosításban töltött napoknak megfelelően – a magasabb összegű ellátás. Megszűnhet természetesen a biztosítási jogviszony a már folyósított GYED ideje alatt is; ilyenkor is kapja tovább a jogosult a GYED-et.
A feketeleves azután jöhet, ha valaki megint babát vár, ilyenkor ugyanis a passzív GYED ideje nem számít bele az előzetes biztosítási jogviszonyba, s egy újabb babánál megint vizsgálják a GYED-hez szükséges jogosultsági időt (két éven belül legalább 365 nap). A hozzám érkező kérdések egy jó részében bizony ez a probléma: mikor a többedik gyermeket várja már az addig – vagy előtte sokáig – passzív GYED-en lévő kismama, akkor szembesül ezzel a kedvezőtlen szabállyal. S nagyon nem mindegy, hogy azután sok ideig viszonylag magasabb összeget kap havonta, vagy csak a GYES alacsony összegére lesz jogosult.

Újból felhívnám a figyelmet: a GYED-hez szükséges jogosultsági időbe a biztosítási jogviszonyon kívül (Tbj. 5. §) a következők számítanak be:

- a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz ideje,
- a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány idejéből 180 nap,
- a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás folyósításának ideje.

(Ebtv. 42/A. § (4) bekezdés)

A GYED összegénél pedig csak azokat a jövedelmeket veszik figyelembe, melyekből egészségbiztosítási járulékot vontak. Tehát pl. a táppénzt, baleseti táppénzt nem.
A GYED kiszámításánál pedig a táppénzszámításnál alkalmazandó szabályok lesznek érvényesek. (Ebtv. 48-49. §)

12 megjegyzés:

  1. Kedves Ágnes!

    Most szembesültem ezzel a passzív gyed kérdéssel,és ha jól értelmezem sajnos én is beleestem. Jelenleg GYED-en vagyok 2013. január 19-ig. De 2011. december 31-én megszűnt a munkaviszonyom a munkáltatómmal-mivel határozott idejű szerződésen voltam. Tervezzünk második gyerkőcöt 2012. december hónapi megszületéssel. Mi ekkor a teendőnk, hogy a jövedelmek is kedvezőek legyenek a második gyerkőcnél???
    Köszönettel

    VálaszTörlés
  2. Nincsenek annyira jó híreim; ha elhelyezkedik, s ezáltal biztosítotti jogviszonyt szerez, akkor kap a második gyermeknél TGYÁS-t, GYED-et.
    hhez azonban - ha talál munkát - le kell mondania GYED-et, s megfelelő feltételek eseté csak GYES-t igényelhet (heti 30 órát meg nem haladó munkavégzés esetén stb.)
    Ha a passzív GYED folytatódik, akkor a második gyermeknél csak GYES-re lesz jogosult.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ágnes!

    Nekem is sajnos megszűnik a munkaviszonyom tavasszal, és jelen pillanatban Gyed-en vagyok az első gyermekemmel, de útban van a 2.baba, aki október végén fog megszületni. Ha a munkaviszonyom megszűnése után lemondva a GYed-ről, munkaszerződést írok alá, majd veszélyeztett terhesen táppénzre megyek(fenntartva a munkaviszonyom így a szülésig) , akkor jogosult leszek TGYÁS-ra? Ha igen, mi képzi a TGyás, illetve táppénz alapját?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. (Ágnes)

    Így tehát a biztosítási jogviszonya folyamatos lesz, mert ahogy megszűnik a mostani, akkor nyomban lesz egy másik munkaszerződés+mellette GYES esetleg (ha heti 30 órát nem haladja meg), akkor jogosult lesz TGYÁS-ra.
    A táppénz, TGYÁS, GYED kiszámításának szabályai az 1197. évi LXXXIII. törvényben vannak, mindhárom ellátást azonos szabályok szerint kell számítani, ebből különösen a 48. § (5) bekezdés érdekes, ugyanis:

    Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.

    tehát a következő táppénz, GYED, TGYÁS alapja a korábbi ellátás alapjául szolgáló jövedelem lesz - ha az a minimálbérnél kedvezőbb (ez van a (4) bekezdésben.)
    Ha ír egy emailt az eznoimunka@gmail.com-ra, akkor még tanácsolnék valamit.

    VálaszTörlés
  5. Bocsánat, hogy ide írok, a témában korábban nem találtam megjegyzésre szabad helyet.
    Ma a családi napközink vezetője - utólag - felvilágosított, hogy GYED mellett nem járhat a gyerekem csanába. Heti 3 napot fizetek utána! És azért nem vittem bölcsibe, hogy ne foglaljam a jogosultaktól a helyet, mert bár van munkaviszonyom és lehet, hogy év közben visszavesz gyedről a munkáltatóm, mégis csak majd fizetős családi napközibe viszem, ha majd úgy alakul. Na, mire visszavennének, ugye előtte be kell szoktatni, ezért januártól járunk, és tudta a tulaj, hogy gyed-en vagyok. Gyanutlanul aláirtuk a szerződést, ő meg megigényelte a normatívát a gyerekem után (TAJ SZÁM alapján). Majd ma szólt, hogy hoppá, lehet, hogy feketén kellett volna csinálni, mert lehet, hogy nem jár a gyed. Azon túl, hogy mi a véleményem arról, hogy bár tudja, gyed-en vagyok, és tudja, hogy a nagy oviba jár, és én meg próbálok mindent abban a pár napban megoldani, most úgy tűnik, a beiratástól számitva (idén január eleje) szépen ledobnak a gyed juttatásomról, az ő normatívája miatt??? Ugye, hogy nevetségesen hangzik, és az is, hiszen nem az állami ingyen elhelyezést választottam, hanem fizetek érte, ő meg 5 hónap gyedemet ugrasztja ezzel??? Aról nem is beszélve, hogy időközben a szépen hangzó közös megegyezéssel már nincs munkaviszonyom sem, szóval, vissza sem mehetek gyedre, ha kilépek a gyerekemmel a fizetett magánintézményből??? Na, ne szüljetek, csak büntetnek érte - már minden percben ezt tapasztalom, elég nehéz nem így látni...

    VálaszTörlés
  6. A törvény szerint egyébként a szülés időpontját nézik a GYED-jogosultságnál, így nem látom akadályát a visszamenetelnek.

    A többi meg; igen, elvileg nem összeegyeztethető az állami normatíva és a GYED. S most hadd legyek teljesen szubjektív: ebben az esetben egy rossz, igazságtalan szabályról van szó, mely tényleg ellehetetleníti a nők munkakeresését, ugyanis ki mond le a viszonylag magasabb GYED-ről a GYES javára egy teljesen bizonytalan ígéret, vagy a szintén totál kétesélyes munkakeresés miatt - a gyerekeket viszont nem lehet egyik napról a másikra valahol lehelyezni, s beszokni sem tudnak a legtöbben rövid idő alatt.
    Gondolom, ezzel nem segítettem, de az indulatokat teljesen megértem.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Ági!

    Én azt szeretném kérdezni, hogy én jogosult lennék TGYÁS-GYEDRE.
    A helyzetem 2011. 01. 01-tól 04. 30-ig munkaviszony majd
    2011. 06. 01-09. 01 munkanélküli segély.
    2011. 12. 16-tól munkaviszony a mai napig.
    Ha 2012. 06 hónapban teherbe esnék, és július végéig dolgoznék
    Utána el kellene mennem táppénzre a munkaköröm miatt, akkor mindkét ellátásra jogosult lennék.
    És még egy kérdés mivel tervezzük ezt a babát ezért két állásom az egyik heti 30órás a másik heti 4órás és mindkettő után fizetve, van az összes járulék a 4ó.ás után is!A kettő bruttóját összevonják nekem tgyás ill. gyedszámításnál?
    Mert a Tb-nél nem tudták, de az ismerősöm felhívta a fővárosit, és ott azt mondták, hogy 2012. 01. 01-től igen.
    Válaszát előre is köszönöm! Rita

    VálaszTörlés
  8. Kedves Rita!

    1. Igen, a kül. jogviszonyokból származó jövedelmet össze kell számítani.
    2. Jogosult lenne, mert a szülést megelőző két évben meglenne a 365 nap biztosítási jogviszony (az álláskeresési is annak számít, s ha táppénzen van, akkor is biztosított).
    3. Nem tudom, most milyen szerződéssel dolgozik, ha esetleg határozott idejű, akkor könnyen megtörténhet, hogy ha lejár a határidő, akkor nem hosszabbítják meg - s ha ez még a szülés előtt van, akkor bajba kerülhetnek az ellátások is, hiába van meg a szükséges nap.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Ági!
    A terhesség alatt lejárt a munkaszerződésem, és álláskeresésiről igényeltem a passzív tgyást. 12.24-én szültem, jún 8-a a 168-ik nap. Ahhoz hogy járjon a passzív gyed azt javasolták, hogy előtte újra álláskeresésit kell igényelni, hogy legyen biztosítás is. Jól csinálom, ha 06.09-06.10-re álláskeresésit kérek, és 06.10-től igénylem a gyedet, és 06.11-től lemondom az álláskeresésit?

    Előre is köszönöm a segítséget.

    Ez a jogszabály, hogy passzív gyed után a köv. gyerekre már csak gyes jár óriási kitolás. 14 év munkaviszony után jutottam ide, és mi is szeretnénk második babát, de mivel a mai világban szinte lehetetlen ilyen gyorsan elhelyezkedni, így a gyes mellett szinte esély se lesz rá.

    VálaszTörlés
  10. Szerintem is nagy kitolás az egész, de az a baj, hogy a GYED-re való jogosultságot a szülés időpontjában nézik, tehát GYED-re az jogosult, aki a szülés időpontjában biztosított, vagy biztosítási jogviszonya a TGYÁS igénylése alatt szűnt meg.
    Biztos, hogy nem jár Önnek a passzív GYED egyébként a jelenlegi felállás szerint? Megkérdezte már az OEP-ben?

    VálaszTörlés
  11. Kedves Ágnes!

    Én 2013. február 21-re vagyok kiírva szülni. 2010.03.08-tól 2012.06.15-ig volt folyamatos munkaviszonyom. Munkanélküli ellátást kapok szeptember 07-ig. Kérdésem az lenne, hogy ha október 1-vel sikerülne elhelyezkednem, mint közcélú munkás,és kapnék egy munkaszerződést 2013.01.31-ig. Abban az esetben kaphatok-e Tgyást illetve passzív jogon Gyedet? Ha tudna segíteni, hogyan is csináljam, hogy jó legyen?
    Köszönettel: Andrea

    VálaszTörlés
  12. Tisztelt Ágnes!

    2010.12.22-én megszültem első gyermekemet Tgyást kaptam majd Gyed-et ami 2012.12.22-ig jár. Munkaviszonyom 2010.12.31-ig volt. Közben megszületett második gyermekem 2012.02.04-én.
    Kérdésem az lenne, hogy milyen ellátás jár a második gyermek után?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.