Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. június 3., péntek

Leállított felnőttképzési programok?

Mély megdöbbenéssel olvastam egy facebook-on megosztott linket; a hirszerzo.hu-n megjelent cikkről van szó, melyben a felnőttképzések felfüggesztéséről és a munkanélküliek elhelyezkedését segítő uniós programok leállításáról van szó elsősorban. A cikk további részeiben pedig a START kártyacsaláddal együttjáró kedvezmények megszüntetéséről szól, majd sejtetni engedi, hogy a tervezett intézkedés hátterében a Matolcsy György által bejelentett stabilitási tartalék képzése áll; e szerint a feltételezés szerint a felnőttképzésekre szánt összeget emiatt zárolja a minisztérium. A másik lehetőség szerint a kormány a tervezett új közmunkaprogramra csoportosítja át a pénzt.

Természetesen a hír hallatán azonnal elhatároztam, hogy utánanézek ennek az intézkedésnek; szerencsére nem kellett sokat várni, ugyanis a tegnapi (2011. június 2.) MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában szintén ezzel a kérdéssel foglalkoztak; szerencsére sikerült elérniük Czomba Sándort, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárát, aki részben cáfolta az értesüléseket, részben pedig pontosította pl. a felnőttképzések leállításáról szóló híreket. Így a reggeli készülődés közben meg is tudtam hallgatni, mostanra pedig elolvasni, hogy mi is fog történni valójában ezen a téren.

Röviden összefoglalva:
-         Nem szűnik meg hirtelen a START-kártya, mely a hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci elhelyezkedést segíti;
-         A felnőttképzési programokat valóban leállították, de néhány napon belül megoldást ígérnek erre is; a leállítás célja az, hogy felülvizsgálják ezeknek a programoknak a hatékonyságát. A jövőben ezért elsősorban a munkahelyi háttérrel rendelkező felnőttképzéseket fogják támogatni, illetve a közmunkaprogramok része lesz egy-egy képzés, hiszen a program célja, hogy a munkavállalók a közmunkával töltött ideiglenes idő után hasznos új tudással és tapasztalatokkal felvértezve lépjenek majd be a munkaerőpiacra. (A munkaerőpiaci igények és a támogatott képzések jobb összehangolását is segíti majd a leendő új felnőttképzési törvény is.)
-         Megváltozik az érdekegyeztetés is; az eddigi, három oldalt képviselő (munkáltatók, munkavállalók, kormány) Országos Érdekegyeztető Tanács helyett létrejön a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, mely – a tervek szerint – nagyobb szerephez juttatná a társadalom civil szervezeteit is az érdekegyeztetésben. (Ez a most létrejövő érdekegyeztető fórum átvenné az OÉT, a Gazdasági és Szociális Tanács és a Gazdasági Érdekegyeztető Fórum szerepét.)

Az írásomban szereplő linkeken az eredeti írásokat is el lehet olvasni; én csak remélni tudom, hogy az intézkedések nyomán minél többen szerezhetnek majd a munkaerőpiacon valóban hasznosítható tudást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.