Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. július 7., csütörtök

TGYÁS, GYED, GYES, GYET és munka

Ez a bejegyzés azért született, mert nagyon sokan kerestek rá az alábbi információkra, melyekről ugyan már írtam az egyes posztok kapcsán, de most a könnyebb elérhetőség érdekében összeszedem egy cím alá; itt a különböző ellátások melletti munkavégzési lehetőségekről lesz szó.

Terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) és a munkavégzés: a szülési szabadság ideje alatt csak a szülő nő jogosult TGYÁS-ra. Mialatt kapja ezt a biztosítási alapú járadékot, nem végezhet mellette díjazásra irányuló munkát, nem lehet egyéb jövedelme munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból sem; illetve az is kizáró ok, ha a szülési szabadság ideje alatt megkapja a teljes keresetét (ha csak részben kapja meg, akkor azzal arányosan jár a TGYÁS.)
Két kivétel van: a szerzői jog védelme alá eső alkotás utáni díjazásra, a személyi jövedelemadó-mentes tiszteletdíj felvételére ebben az időszakban is jogosult.

Gyermekgondozási díj (GYED) és a munkavégzés: A gyermekgondozási díjban részesülő szülő a GYED folyósítása alatt nem végezhet semmilyen jogviszonyban díjazásra irányuló munkát, s hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét sem folytathatja személyesen. Nem jár GYED arra az időszakra, mikor a jogosult – munkavégzés nélkül – de teljes keresetét megkapja. Ha részlegesen kapja meg a keresetét, akkor annak arányában jár.
Egy kivétel van: a szerzői jog védelme alá eső alkotás utáni díjat ekkor is felveheti.

A GYES, GYET melletti munkavégzésről pedig ebben a posztban írtam már.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.