Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. február 16., szerda

A START PLUSZ kártya nekrológja

2012 januárjától már nem lehet igénybe venni a START PLUSZ kártyát a gyermekgondozási szabadságról visszatérő, és új munkahelyet kereső édesanyáknak. (Utoljára 2011. január 31-én lehet kérelmezni, tehát az ezzel járó kedvezmény 2013. december 31-éig még élni fog. Forrás: www.apeh.hu) Szép csendben elvérzett ez a kezdeményezés is, társaival együtt, melyek a munkaerőpiacon hátránnyal induló csoportokat próbálták segíteni. 2011. januártól pedig hatályon kívül helyezték azt a rendelkezést is, mely lehetővé tette, hogy teljes munkaidőben lehessen dolgozni a GYES felvétele mellett a gyermek egy éves korától: azonban ez sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen sem munkahely, sem bölcsőde – vagy azt helyettesítő intézmény – nem lett több.

Miért történhetett ez meg? Nyilván adódik a válasz: új kormány – új koncepció. a mostani intézkedések elsősorban a részmunkaidőben elhelyezkedő, kisgyermekes nőket próbálják meg támogatni, ahogy már korábban írtam erről; mivel ez az intézkedés is járulékkedvezményt eredményez, keresztezte volna egymást a két lehetőség.
De van egy olyan gyanúm, hogy egyszerűen nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a START PLUSZ kártya. Túl sok adminisztrációval járt volna az egyébként is „macerás munkaerő” felvétele. Nem segített tehát valójában a célcsoportnak (a gyermekgondozási szabadságról visszatérő nőknek) a kártya, nem oldotta meg munkaerőpiaci gondjukat; akit amúgy is foglalkoztattak volna, annak adott egy kis pluszt a START PLUSZ, de csupán a kártyával együttjáró előnyök miatt senki nem kapott új munkát.
S mindig ez fog történni szerintem, ha ennek a rendszernek csak az egyik elemét emeljük ki, a többit nem nézve; vagy önállóan fog működni (lásd: GYES melletti főállású munkavégzés, ami csak plusz pénzt hozott a családoknak, de nem növelte a női munkavállalást), vagy nem lesz jelentős a változás (mint ebben az esetben.)

Az alábbiakban leírom a  START PLUSZ kártya jellemzőit, hátha valakinek még hasznos lehet ebben az évben:

A START PLUSZ kártya egy olyan kedvezmény, mellyel jellemzően a gyermeket vállaló, s utána munkába visszatérő nőket kívánja az állam támogatni. Járulékkedvezményeket ad a célcsoportot foglalkoztató munkáltatóknak, s ezzel a GYED, GYES, GYET igénybevétele után munkát kereső édesanyákat egyfajta versenyelőnyhöz juttatja.

A START PLUSZ kártya érvényessége, a biztosított kedvezmények

A kártya érvényességi ideje 2 év, a kedvezmények ez idő alatt járnak.

A támogatást tulajdonképpen a munkáltató kapja, de ő csak úgy veheti igénybe, ha az illető munkavállaló kiváltja a START PLUSZ kártyát. A kedvezmények igénybevételének feltétele, hogy a munkavállalónak már a munkaviszony létesítésének első napján rendelkeznie kell a START PLUSZ kártyával, vagy az azt helyettesítő igazolással. A munkáltatónak a következő – kedvezményekkel csökkentett – közterheket kell megfizetnie a kártyával rendelkező munkavállaló után:

·         a foglalkoztatás első évében a havi bruttó kereset 10%-át (ekkor 17% kedvezményt kap), ha a kártya érvényességi ideje kevesebb, mint 2 év, ez a nagyobb összegű kedvezmény akkor is 1 évig jár, s a fennmaradó időre jár az alábbi, kisebb kedvezmény;
·         a foglalkoztatás második évében a havi bruttó kereset 20%-át (ekkor 7% kedvezményt kap);
·         Illetve nem kell fizetnie a munkáltatónak szakképzési hozzájárulást sem (az alábbi bekezdés megszorítását figyelembe véve.)

A fenti kedvezményeknek azonban egy további megkötése is van: e szerint a csökkentett járulékot csak a mindenkori minimálbér kétszeresének megfelelő kereset mértékéig érvényesítheti a munkáltató, az ezen felüli részre az általános szabályok szerint kell megfizetni a közterheket. A kedvezmények igénybevételének további feltételei is kötik a munkáltatót: a munkavállalót legalább 30 napig, és legalább napi 4 órában foglalkoztatnia kell.

Kik jogosultak a kártya kiváltására?

Azok, akik a gyermekgondozási díj (GYED), gyermeknevelési segély (GYES), gyermeknevelési támogatás (GYET), illetve az ápolási díj megszűnését követő 365 napon belül kívánnak új, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni.

Illetve, akik a gyermek egy éves korának betöltése után, a gyermek után igénybe vett GYES folyósítása mellett kívánnak munkát vállalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.