Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. szeptember 2., péntek

Népszavazás

Egyszer volt egy szociális konzultáció, melyben a népet kérdezték meg sorsdöntő kérdésekről; ennek eredménye elvileg megjelenik a jövő törvényhozásában is, ha jóindulatú akarok lenni, akkor azt mondom, hogy ezért marad meg a védett kor intézménye a Munka törvénykönyvében, ha éppen kevésbé jóindulatú kedvemben vagyok, akkor lehet, hogy a konzultáció eredménye az is, hogy a munkanélkülieknek járó ellátások drasztikusan lecsökkentek. (Erről már írtam is korábban.)

De most lehet, hogy megint kíváncsiak lesznek a véleményünkre. Az OVB ugyanis – ugyan még nem jogerős – határozatot hozott az LMP 16 népszavazási kezdeményezéséről; tíz kérdést megfelelőnek talált ezekből. Az elfogadott tíz kérdésből pedig kilenc a munkavállalással foglalkozik:

  1. “Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség továbbra is annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben az érintett személy a 18. életévét betöltötte?”
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy 100 napnál hosszabb próbaidőt munkaviszony esetében ne lehessen kikötni?”
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon végzett munkáért járó bérpótlék mértéke, abban az esetben, ha a munkavállaló nem kap másik pihenőnapot, továbbra se lehessen alacsonyabb a személyi alapbér száz százalékánál?”
  4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 260 nap legyen?”
  5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató továbbra is köteles legyen a rendes felmondást megindokolni?”
  6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató továbbra is köteles legyen a rendkívüli felmondást megindokolni?”
  7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató rendes felmondásának indoka továbbra is csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehessen?”
  8. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató rendes felmondása esetén a felmondási idő továbbra is legalább 30 nap legyen?”
  9. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató rendes felmondása esetén a felmondási idő alatt a munkavégzés alól felmentett munkavállalót továbbra is átlagkeresete illesse meg?”
  10. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkáltató a munkaviszonyt rendkívüli felmondással továbbra is csak akkor szüntethesse meg, ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi?” (forrás: http://www.lehetmas.hu/)

Ha sikeres lesz az esetleges népszavazás, s az egyetértek válasz szerepel a legtöbb helyen, akkor a Munka törvénykönyvének tervezett változásaiból igen sok nem fog megvalósulni (illetve hatályon kívül helyezik a már megvalósult változásokat.) Vajon lesznek- e helyettük olyan új törvények, melyek megoldást tudnak kínálni a munkaerőpiac jelen problémáira, nem hozzák az egyik felet indokolatlanul előnyösebb helyzetbe a másikkal szemben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.