Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. szeptember 5., hétfő

Szerződés a leendő diplomásokkal – avagy legyen haszna belőled a támogató közösségnek is

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár felvetése szerint, aki államilag finanszírozott képzésre jelentkezik, azzal a jövőben egyfajta szerződést kötnének. E szerint, ha a diploma megszerzése után rögtön külföldre távozik, akkor vissza kell fizetnie képzésének költségeit.

Eddig a hír, melyet ma több helyen hallottam (pl. MR1 Kossuth Rádió, Reggeli Krónika), s több helyen olvastam is: (pl. a hrportal-on.) Egy valós problémát kíván ez az ötlet megoldani; valóban, egyes szakmákban elég nagy méreteket öltött a külföldre vándorlás; többek között az igen költséges képzésű orvosi szakmában is. Nyilván egy társadalomnak sem éri meg, hogy drága pénzen olyan szakembereket képez ki, akik aztán máshol keresik a szerencséjüket – s így más országnak lesz haszna belőlük, máshol adóznak, idegen környezetben profitálnak a tudásukból.
De vajon egy ilyen szerződés képes-e itthon tartani a diplomásokat, akik nyilván azért mennek el, mert a hazai munkaerőpiacon sokkal rosszabb kilátásaik vannak, mint külföldön? Nem lenne- e sokkal célravezetőbb, ha minél több energiát fordítanánk arra, hogy eszükbe se jusson elmenni, főleg nem végleg külföldre költözni? Ha megfelelőjövő várná a képzett szakembereket, akkor nem kellene semmiféle szerződéssel megkötni őket: maguktól maradnának itt, s tudásukból itt keletkezne haszon, nem másutt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.