Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. október 19., szerda

Cikkajánló: Alig pár százalék női vezető

A ger-mania.hu-n jelent meg a fenti címet viselő cikk, mely arról szól, hogy a német munkaügyi miniszter szeretné, ha 2018-ra a nagyvállalatok vezetőinek 30 %-a nő lenne. Ma még igen messze van ettől a céltól Németország – hogy mennyire, arra konkrét példákat hoznak a cikkben, olvassátok el – de azért hozzátenném, hogy a javaslatot tevő munkaügyi miniszter maga is nő (Ursula von der Leyen, egyébként hét gyermeket nevel, s orvos-közgazdász végzettséggel rendelkezik), s - ami ismertebb tény – a kancellár is nő, Angela Merkel. (Most idézzük fel, hogy a magyar kormányban hány nő van…)
A cél elérése érdekében egyébként kötelező kvótát javasolt a munkaügyi miniszter, tehát minden nagyvállalatban el kéne érni ezt a százalékot a kitűzött határidőre. Tervének ugyan sok ellenzője akadt, de sokan támogatják is: a cikkben idézett vélemény szerint a női vezetők közismerten türelmesebbek, empatikusabbak, mint férfitársaik, személyi harcok, viszályok helyett a cég közös érdekeit szolgálva dolgoznak.

Ugyan más területen, de nálunk is felmerült már a kötelező kvóta gondolata (lásd a Nők a Pályán kezdeményezését), sokan vitatták ennek a szükségességét. Én annak a pártján vagyok, hogy a változások motorjaként jól működhet egy ilyen kötelezően előírt kvóta – ha sikerül elérni vele a célt (ti. a nők nagyobb részvételét az adott területen), akkor már nem lesz talán szükség a további, kívülről jövő, kényszernek tűnő törvényi előírásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.