Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. október 10., hétfő

Még egyszer a próbaidőről

Idén nyáron változott meg az Mt.-ben a próbaidőről szóló paragrafus (Mt. 81. §) Idáig főszabály szerint a próbaidő hossza 30 nap volt, melyet a munkaszerződésben kellett rögzíteni, s melyet nem lehetett meghosszabbítani. A felek megállapodhattak harminc napnál rövidebb, s harminc napnál hosszabb, de maximum három hónapig terjedő próbaidőben is, melyre azonban szintén a fenti szabályok voltak érvényesek (munkaszerződésben kellett kikötni, s nem volt meghosszabbítható).

Ez változott meg, mégpedig úgy, hogy kollektív szerződés (Mt. 30-41/A. §) megállapíthat a fentieknél hosszabb próbaidőt, maximum hat hónapig terjedő időtartamra. Fontos megjegyezni, hogy a kollektív szerződés csak a lehetőséget adja meg, a próbaidőről mindenképpen kell szólni a munkaszerződésben, a paragrafus ezen része ugyanis nem változott meg.

A próbaidő alatt azonban továbbra is érvényes, hogy tartama alatt bármelyik fél felmondhatja a munkaszerződést, azonnali hatállyal és indokolás nélkül, tehát ebben az esetben nem érvényesülnek a felmondási tilalmak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.