Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. október 24., hétfő

Cikkajánló: Az új munkaügyi szabályozás és a magyar valóság

Filius Ágnes írta ezt a cikket, mely számos pontos hasonlítja össze a készülő Munka törvénykönyvét a ma magyar gyakorlattal. Alapvetően az új Munka törvénykönyve közelebb áll a Polgári törvénykönyv szelleméhez; azaz sok tekintetben megpróbálja a feleket úgy tekinteni, mintha egyenrangú pozícióban lévő tárgyalási felek lennének, sok mindent az általuk kötött szerződésekre, lefolytatott tárgyalásokra bíz, s kevésbé próbálja megvédeni a munkavállalót, mint a még hatályban lévő törvény. Kérdés, hogy a mai kialakult gyakorlat talaján mi lesz ezekből a szép elvekből.
A szerző ír még a cafeteria-juttatás változásairól: e szerint a jövőben a munkáltató egyoldalú nyilatkozattal akár év közben is megváltoztathatja ezeket a juttatásokat. Az új szabályozás visszavezethető egy olyan jelenségre, mely a gazdasági válság idején lett gyakori; mikor kitört a válság, sok munkáltató a cafeteria megvonásával szerette volna szűkebbre szabni a kiadásokat, azonban erre sokszor nem volt lehetőségük.
Új kártérítési szabályok: az új Mt. Talán legkényesebb pontja ez, hiszen a munkavállalónak sokkal nagyobb mértékben kell a kárt állnia, mint eddig. A cikk hoz példákat is, hogy különösen milyen munkakörökben adódhatnak ebből bonyodalmak.
Érdemes elolvasni, gondolkodni rajta; decemberben egyébként én is tervezek egy sorozatot, mely a régi és az új szabályozást hasonlítja össze a lényeges kérdésekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.