Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. április 25., hétfő

Julie&Julia – Kalandjaim a konyhában

S íme a folytatás, melyet Mery Streep egy másik filmje alapján írtam:

A következő filmben egy teljesen más közegben indul egy (sőt, kettő!) női karrier; szó sincs válásról, egy támogató, igazán jó házasságban találja meg Julia Child azt a tevékenységet, amiben a legjobb. Akik látták a filmet (Julie&Julia), emlékezhetnek arra a jelenetre, mikor egy párizsi vendéglőben ülve Julia Child arról beszél férjével, hogy mihez kezdjen ő magával, míg a férje dolgozik. Szó sincs anyagi kényszerről, egyszerűen csak hiányzik Julia Child életéből egy másfajta tevékenység, s így jut el pár próbálkozás után (kalapkészítés és bridzs-klub) a Le Cordon Bleu szakácsiskolába, ahol végre megtalálja a kedvenc foglalatosságát: örömmel, finom ételeket főzni, s aztán azokat szeretteinknek feltálalni, s együtt jóízűen megenni.
A film egyébként azokat az éveket kíséri végig, amikor még a sok-sok belerakott munka nem hozott eredményt; az enciklopédikus jellegű szakácskönyv évekig készül, lassan, mint a Luca széke, utána a kiadók sorra dobják vissza a kéziratot, mire végre a megfelelő kezekbe kerül: Judith Jones, az Alfred A. Knopf Inc. vezető szerkesztője nemcsak átolvassa, hanem mindjárt ki is próbálja a híres burgundi vörösboros marharagut, a boeuf bourguignon-t. Nyomban szerződést is ajánl, s végre kiadják a máig híres szakácskönyvet, a Mastering The Art of French Cooking-ot.
A film itt ér véget, igazából csak a másik szálon, a bloggerina Julie Powell életén át kapunk képet a könyv kiadása utáni sikerekről; a könyv ugyanis csak az első állomás volt, utána következett a tévésorozat, melyben Julia Child egész Amerikát tanította főzni, az Emmy-díj, melyet ezért kapott, s természetesen szakácskönyvének rengeteg további kiadása.
Egy példány pedig Julie Powell tulajdonába kerül; aki nyomasztó munkája mellett fog bele a nem mindennapi vállalkozásba: egy év alatt főzi meg a könyvben található összes receptet, s tapasztalatairól, kalandjairól közben blogot vezet. Helyzete némileg hasonlít Juliáéhoz; egy támogató házastárs mellett kezd bele a projektbe, azonban anyagilag korántsem olyan kedvező helyzetben. Végig dolgozik, s esténként készíti el ezeket az egyszerűnek éppen nem nevezhető recepteket; számtalan kudarc mellett végül célhoz ér az elhatározás, elkészül az összes recept. Nem mellesleg pedig felfedezik Julie-t, akinek a blogjából könyv készül, majd film, s ennek köszönhetően végre meg tudja változtatni az életét.

Az előző filmmel összehasonlítva egy a női karriernek egy egészen más megvalósulását látjuk (mindjárt duplázva!) A házasság itt inspiráló, a férjek segítik feleségeik az ötletek megvalósulását. Ma a későbbi karrier pedig egy hobbinak látszó tevékenységből nő ki, melyet Julia Child minden anyagi kényszertől mentesen végez, Julie Powell pedig anyagi biztonságot nyújtó, ám nem kedvelt munkája mellett. A siker várat magára, de amikor eljön, annál nagyobb lesz.

(folyt. köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.