Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. április 21., csütörtök

Széll Kálmán és a női munka

A tervek szerint változnának a Munka törvénykönyvében olyan szabályok is, melyek nagymértékben befolyásolják a gyermeket és munkát is vállaló (szép kis szókapcsolatot találtam ki rá, nem?) nők helyzetét.

-         Változna a próbaidő hossza; most maximálisan három hónap a próbaidő, ez a duplájára, azaz 6 hónapra nőne. Korábban írtam róla, hogy a próbaidő alatt nem érvényesül a kismamák felmondási védelme, mindenki levonhatja a konzekvenciákat a tervekkel kapcsolatban.

-         Ma nincs szabályozva, hogy a gyermekgondozási szabadságról visszatérő kismamának mikor jeleznie a munkáltató felé, hogy ismét szeretne dolgozni; a tervek szerint a visszatérés előtt 30-60 nappal előbb kell majd jelezni. Szeretném felhívni rá a figyelmet, ez a jelzés írásban kell, hogy történjen.

-         A gyermekgondozási szabadságról visszatérő kismamát általában tetemes mennyiségű szabadság illeti meg, amit a munkába állás kezdetén kellett kiadnia a munkáltatónak. Ez is változik; most akár pénzben is meg lehet váltani ezt a szabadságot, feltéve, ha a munkavállaló is beleegyezik.(S most ne gondoljunk arra, hogy ez a beleegyezés mennyire történik szabad akaratból, s mennyire a gazdaságilag erősebb fél erőteljes odahatása miatt, a változtatás nagyon sok esetben kedvező is lehet a munkavállaló számára, akinek esetleg nem kell mindjárt szabadsággal kezdenie a felmondási védelem alatt álló időszakot, tehát tud akár a munkájával bizonyítani.)

-          csökkentenék azt az időt is, ami alapján a gyermekgondozási szabadságon otthon lévő kismama szabadságra lenne jogosult. A jelenlegi szabályok alapján a TGYÁS időszakára és a GYED első évére jár fizetett szabadság, a tervek szerint a fizetett szabadságot a TGYÁS és fél év GYED után számolnák ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.