Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. február 19., szombat

GYES és munka (hatástanulmány)

Korábban már részletesen írtam erről, hiszen januártól megváltozott a GYES melletti munkavégzés feltételrendszere. A végső változatban nem tért vissza a korábbi módosítás előtti helyzet, hiszen most is a gyermek egyéves korától, maximum heti 30 órás munkarendben lehet dolgozni, ami a korábbi változathoz képest ugyan szűkítés, de mégis kedvezőbb az eredeti helyzetnél, mely másfél éves kortól, s maximum 20 órában tette lehetővé a munkavégzést.
Magánál a döntésnél azonban mindig érdekesebb, hogy mire alapozzák a meghozott döntést: azonban a Világgazdaság szerint a hatástanulmány nem publikus a nagyközönség számára; hiába kérték ugyanis a NEFMI-től, nem bocsátotta rendelkezésükre.
(Itt lehet erről bővebben olvasni, forrás: www.vg.hu)

3 megjegyzés:

  1. Kedves Ágnes!

    Kérdezhetek? :o)

    Evás egyéni vállalkozó vagyok (vagyis, azt hiszem, csak voltam, mert tavaly nem volt bevételem, hiszen GYED-en voltam, ami most hétfőn jár le, tehát) március 6-tól GYES-en. A MÁK-ban elmondták, hogy ha a tevékenységet otthon folytatom (hellyel-közzel igaz, de tudok úgy csinálni, mintha tényleg ott folytatnám :D, a székhelyem mindenesetre az otthoni címem), akkor korlátozás nélkül dolgozhatok. Ha ezt választom, akkor milyen bér után kell fizetnem járulékot? Attól félek, hogy ha a teljes minimálbér után kell fizetnem (összesen 70-75 e Ft körüli összeget, ha jól sejtem), akkor annyit sem fogok tudni kitermelni, hogy ezt befizessem...
    A kérdéseim tehát, hogy:
    - az EVA hatálya alól akkor én most "kiestem-e";
    - van-e valamilyen mód arra, hogy ne kelljen ennyi járulékot fizetnem?

    Előre is nagyon köszönöm a válaszokat! Lesz egy másik kérdésem, ami látszólag nem kapcsolódik ide (de mégis), de azt az átláthatóság kedvéért másik poszba írom... :o)
    Üdv.
    Timi

    VálaszTörlés
  2. És még mindig én... :D (Timi)

    A másik verzió, hogy egy szakmabeli barátnőmmel közös céget alapítunk (kft.). A következőt okoskodtuk ki. Ha nem mi vagyunk a tulajdonosok (hanem egy-egy családtagunk, akik nem vesznek részt a működésben, és bért sem kapnak), akkor engem pl. be lehet jelenteni részmunkaidőben, ami a GYES mellett is megengedett (így kevesebb a járulék).

    A kérdéseim:
    - a barátnőm (ő lenne az ügyvezető igazgató) szintén bejelenthető részmunkaidőben, vagy ő csak főállásban vállalhatja ezt a posztot?
    - az egyik tulajdonos az édesanyja lenne, aki ápolásin (nem tudom a hivatalos megnevezést) van a beteg nagymamával. Ő nem kap bért, nem vesz részt a cég működésében. De az osztalékra ugyebár ő lesz jogosult hivatalosan, ugye? Ez befolyásolja az ápolási segélyre való jogosultságot?

    Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

    Timi

    VálaszTörlés
  3. Megmondom őszintén, itt már érdemes egy adótanácsadót igénybe venni, hogy át tudják gondolni a céljukat - szerintem az EVA hatálya alól nem esett ki, kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán evásnak maradni, vagy éppen jobb az átalányadó, vagy a költségelszámolás - nem ismerem a tevékenységét, de ezt egy jó könyvelő meg tudja mondani. Otthonról valóban korlátlanul lehet dolgozni, de a járulékoknál nincs kedvezmény a GYES miatt.

    A közös cégnél ugyanez - mi a céljuk a részmunkaidővel, valóban annyit takarítanának meg ezzel, hogy érdemes lenne- e ilyen bonyolultabb formába belefogni stb.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.