Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. május 23., hétfő

De mi lesz a szabadságunkkal?(A Munka törvénykönyvében milyen, a fizetett szabadságot érintő változások lépnek hatályba?)

Az első változás – erről már korábban írtam is – a gyermekgondozási szabadságon lévő szülőket érinti. eddig ugyanis – ha ilyen okból szünetelt a munkaviszony, akkor a szülési szabadság időtartamára járt arányosan szabadság, s a gyermek gondozása vagy ápolása céljára kapott szabadság első évére. (Ez jellemzően a TGYÁS időszaka, illetve a GYED első éve volt.)
Ez az időszak a jövőben a felére csökken; tehát a fizetett szabadság a szülési szabadság idejére ezután is jár, de a gyermek gondozása vagy ápolása céljából kapott fizetés nélküli szabadság időtartamának csak az első hat hónapját veszik figyelembe – erre jár fizetett szabadság. (Mt., 130. § (2) bekezdés c) pont)

Másik ide kapcsolódó változás; ennek a szabadságnak a pénzben való megváltása. Idáig erre nem volt lehetőség, ha a munkavállalónak letelt a gyermek ápolása vagy gondozása céljából kiadott fizetés nélküli szabadsága, akkor a munkába állástól számított 30 napon belül ki kellett adnia a munkáltatónak.
A hatályba lépő változások szerint most lesz lehetőség ennek a szabadságnak a pénzben való megváltására, a felek közös megegyezése alapján. Ez csak lehetőség lesz, természetesen továbbra is kiadható a szabadság – ahogy a munkáltató és munkavállaló közös érdekének jobban megfelel. (Mt. 136. § (1) bekezdés)

További lényeges változás, ha valaki vissza akar térni a gyermek gondozása vagy ápolása céljából kapott fizetés nélküli szabadságról a munkahelyére, akkor a jövőben az alábbi szabályokhoz kell tartania magát (idáig ez a terület egyáltalán nem volt szabályozva)
- ha a fizetés nélküli szabadság kezdetétől számított 6 hónapon belül kíván újra munkába állni, akkor a munkáltató a bejelentéstől számított legfeljebb 30 nap múlva a foglalkoztatási kötelezettségének eleget kell, hogy tegyen.
- ha a fizetés nélküli szabadság megkezdésétől számított 6 hónap már eltelt, s a munkavállaló ezután akar ismét visszatérni a munkahelyére, akkor a munkáltatónak legkésőbb a bejelentéstől számított 60 nap múlva kell foglalkoztatnia a munkavállalót. (Mt., 138. § új (6) bekezdés)

A szabadságok kiadásának rendjét is módosítják: A szabadságot kettőnél több részletben továbbra is csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni főszabályként. Idáig ennyiből állt a rendelkezés, azonban ezt a munkavállalók érdekeit védő szabályt szűkítették, ugyanis a jövőben
- kivételesen fontos gazdasági érdekből, vagy
- a munkáltató működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt
a munkáltató kettőnél több részletben is kiadhatja a szabadságot. A felek eltérő megállapodása hiányában azonban ebben az esetben is megilleti a munkavállalót legalább 14 naptári nap egybefüggő távollétet biztosító szabadság. (Mt., 134. § (4) bekezdés)

1 megjegyzés:

  1. Köszi, erről még nem is olvastam...Megint egyik kezünkkel adunk, a másikkal elveszünk...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.