Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. január 18., kedd

De mi is az a „job sharing”? (Atipikus foglalkoztatási formák 1.)

Magyarul talán „állásmegosztásnak” lehet fordítani: abból is látszik, hogy milyen ritka ez még hazánkban, hogy ha utalnak is rá, akkor is inkább a fenti angol elnevezéssel, még nincs igazán megszilárdult magyar neve. (Szokták még használni a munkamegosztást, munkakörmegosztást is stb.)
A job sharing abba a körbe illik bele, amit ma atipikus foglalkoztatási formáknak neveznek, tehát majdnem minden, ami kívül esik, a hagyományos 8 órás munkarenden kívül: ide tartozik a részmunkaidős foglalkoztatás, a távmunka, s a job sharing is. Mind-mind Magyarországon kevéssé elterjedt ritka kincs, sok, munkát kereső, (kis)gyermekes nő álma.
 A job sharing esetében egy állásra ketten jutnak; általában mind a két munkavállalóra vonatkozik a teljes munkaköri leírás, mindketten felelősek a munkából adódó feladatok ellátásáért. A munkaidőt többféleképpen feloszthatják egymás között: pl. egyik délelőtt, másik délután jön, naponta, kétnaponta, hetente cserélnek, rengeteg variáció van. Megfelelő rugalmasságot biztosít pl. két anyuka számára; ha bármi váratlan helyzet adódik, akkor lehet számítani a váltótársra. Optimális esetben a munka el van végezve, a munkáltató elégedett, az állást betöltő két személy pedig élvezi a rugalmassággal járó előnyöket. Persze, teljesen optimális helyzet ritkán van az életben…

A job sharing leírásáról, formáiról, buktatóiról ajánlok egy nagyon jó cikket, melyet a hrportal-on találtam:

Az állásmegosztás lehet a válasz a jövő gazdasági kihívásaira (Szilágyi Katalin)


Sokat foglalkozik a job sharing témakörével a már említett Jól-Lét Alapítvány is (az alapítványnál is gyakorolják ezt a formát, tehát gyakorlati tapasztalatuk is van róla.)
2007-ben jelent meg a kiadványuk Ketten a pályán, avagy állásmegosztási (job sharing) praktikák címmel. Honlapjukon itt írnak a könyvről:


A Jól-Lét Alapítvány egyébként a kiadványon kívül egyéb segítséget is nyújt a téma iránt érdeklődőknek, mert egyedi szempontrendszer és módszer szerint vizsgálja a leendő munkatárspárok összeillőségét, jövőbeli együttműködésük előnyeit és lehetséges buktatóit is.


Az atipikus foglalkoztatási formákon belül még szeretnék írni a többiről is, különösen a távmunkáról, melyet a gyakorlatban is volt alkalmam kipróbálni  már J.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.