Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. január 25., kedd

Hogyan védi munkavégzés közben a jog a kismamákat és a kisgyermekes anyákat?

Először is attól a sokktól, illetve az ezzel járó nehézségektől óvja meg őket, amit egy rendes felmondás jelent: erről azonban máshol írtam. Most azt vizsgálnám meg, hogy munkavégzés közben milyen korlátokat állít a munkajog a munkáltatók elé, amennyiben babát váró, illetve kisgyermekes női munkavállalókról van szó.

Rendkívüli munkavégzésre nem kötelezhetőek
A nők terhességük megállapításától gyermekük egyéves koráig. (Gyermeküket egyedül nevelő férfiak sem gyermekük egyéves koráig!) Rendkívüli munkavégzésnek számít minden munkaidőkereten felüli, a rendes munkabeosztástól eltérő munka, illetve az ügyeleti időn, készenléti időn belül végzett munka (Mt. 126. §)

Nem kötelezhetőek kiküldetésben végzett munkára
A nők terhességük megállapításától gyermekük hároméves koráig. (Itt is hasonló védelmet ad a jog a gyermeküket egyedül nevelő férfiaknak is.) A törvény annyi engedményt ad, hogy ha a munkavállaló beleegyezik, természetesen végezhet kiküldetésben munkát. Kiküldetésben végzett munka alatt a jogszabály azt a munkát érti, mikor a munkáltató gazdasági érdekből, ideiglenesen, a szokásos munkavégzési helyen kívüli munkavégzésre utasítja a munkavállalót, ami munkáját ott is a munkáltató utasításai szerint látja el. (Nem számít kiküldetésnek, ha a munka természetéből adódik, hogy a munkavállaló a munkáltató telephelyén kívül végzi.) (Mt. 105. §)

Amennyiben a munkakörülmények nem megfelelőek
Nem hiába hívják a terhességet másállapotnak, egy kisbabát váró nő a munkakörülmények szempontjából is más elbírálás alá kell, hogy essen. Nem végezhet olyan körülmények között munkát, amely esetleg ártalmas lehet az ő, vagy a baba egészségére. Éppen ezért, amennyiben – orvos által igazoltan- fennáll ennek a lehetősége (konkrét példa: a kismamának vegyszerekkel kellene dolgoznia, vagy sokat állnia, vagy pl. röntgenkészülés közelében dolgozik, de számtalan egyéb variáció lehet még), a munkáltatónak kötelessége olyan munkakörbe áthelyeznie, vagy a meglévő munkafeltételeit úgy módosítania, hogy ne veszélyeztesse a kismama egészségét. Ez a változtatás azonban nem eredményezheti azt, hogy a kismama átlagbére kevesebb legyen.
Ha a munkáltató ezt nem tudja biztosítani, akkor a munkavégzés alól fel kell mentenie a kismamát, s részére az állásidőre járó bért kifizetni. (Mt. 85. §)
Nemcsak a várandósság alatt adja meg ezt a kedvezményt a törvény, hanem a gyermek egyéves koráig biztosítja.

Terhesség alatti orvosi vizsgálatok
A terhesség alatti orvosi vizsgálatok ideje alatt a kismama mentesül a munkavégzés alól, munkaidejébe azonban beszámít ez az idő is. Ugyanez vonatkozik arra is, aki meddőségi kezelésen (a törvény szóhasználatában: emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésen) vesz részt. (Mt. 107. §)

A szoptatási kedvezményről
Erről már korábban írtam itt .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.