Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. január 28., péntek

Kaphatnak-e a határontúli magyarok GYES-t, GYED-et, amennyiben felveszik a magyar állampolgárságot is?

A napokban ettől volt hangos a magyar sajtó: nemcsak állampolgárság kellene most már a határontúli magyaroknak, hanem mindjárt rátennék a kezüket az anyasági ellátásokra is. A hír, és az azt követő felháborodás alapja az volt, hogy Kiss István, az erdélyi Magyar Polgári Párt azt nyilatkozta, hogy a könnyített honosítási eljárással állampolgárságot szerzett magyaroknak biztosítani kellene a gyermeknevelési támogatásokat is. Természetesen a nyilatkozat után úgy zúdult fel a magyar média, mint megbolydult méhkas. Hooogyisne! Még mit nem!
A mi pénzünkből?! A mi adónkból? Netán még a befizetett járulékaink is kellenének?

A nagy felháborodás közepette szerencsére időben reagált a nemzetpolitikai államtitkárság, s cáfolta a felvetés megvalósíthatóságát a jogszabályok adta keretek között. (Hozzáteszem, a jogszabályokat meg is lehet változtatni, de a mai állapot szerint nem jár automatikusan a határontúli magyaroknak a fenti két ellátás, még akkor sem, ha magyar állampolgárok lesznek.)
Először is, a GYED: mivel a GYED előzetes biztosítási jogviszonyhoz kötött járadék, nyilvánvalóan azok részesülhetnek benne, akik előzetesen be is tettek a közösbe, azaz a magyar társadalombiztosítási kasszába (az Egészségbiztosítási Alapba) meghatározott ideig járulékot fizettek. Tehát azok, akik nem Magyarországon fizettek járulékokat a magyar tb-nek, mindjárt ki is estek. (Nyilvánvalóan azok a határontúli magyarok, akik megkapták az állampolgárságot, s ide fizettek járulékot, jogosulttá válnak, de kérdem én, vajon miért is ne járna nekik ebben az esetben?)
De mi a helyzet a GYES-sel, ahol nem szükséges előzetes biztosítási jogviszony, járulékfizetés, hanem alanyi jogon jár mindenkinek a megfelelő feltételek teljesülése esetén? Erre jogosultak lesznek-e a határontúli magyarok?
A válasz a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvényben van: e szerint a törvényben szabályozott ellátásokra (így a GYES-re is) a Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgárok, bevándorolt, letelepedett, hontalan vagy menekült jogállású személyek jogosultak. Részesülhet még benne a szabad mozgás és tartózkodás jogával élő személy (2007. évi I. tv.), amennyiben 3 hónapot meghaladó időtartamot Magyarországon tölt, és bejelentett lakóhellyel rendelkezik.
Tehát mindenképpen magyarországi lakóhellyel kell rendelkeznie az igénylőnek, így „nem jár” a GYES együtt feltétlenül a magyar állampolgárság megszerzésével.

Igazából a fenti esetben elég hamar rövidre zárták e kezdődő háborgást – s remélhetőleg nem fognak újból fellángolni az indulatok a témában – de jó példa arra, hogy hogyan lehet félinformációkból, sejtetésekből hatalmas médiahisztit kreálni; pedig ott van feketén-fehéren, mindenki által elérhető módon, hogy miért nem lehet egyelőre megvalósítani ezt az ötletet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.