Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. január 17., hétfő

Próbaidő alatt érvényes-e a kismamák felmondási védelme?

Az Mt. fő szabálya szerint a próbaidő hossza 30 nap. Kollektív szerződés, vagy a felek megegyezése ettől eltérhet, rövidebb, illetve hosszabb időtartamot is megállapíthat, de a törvény maximálja ezt az időtartamot, hogy ne adjon visszaélésre alkalmat: legfeljebb 3 hónapig tarthat, és nem lehet meghosszabbítani.
A próbaidő alatt bármely fél azonnali hatállyal, indokolás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt. (Természetesen a letöltött munkaidő után a munkáltató köteles kifizetni az előre megállapított munkabért a munkavállalónak.)


Mt. (forrás: net.jogtar.hu)

81. § (1) A munkaszerződésben, a munkaviszony létesítésekor próbaidő is kiköthető.
(2) A próbaidő tartama harminc nap. Kollektív szerződés, illetve a felek ennél rövidebb vagy hosszabb, de legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt is megállapíthatnak. A próbaidő meghosszabbítása tilos, ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(3) A próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti.


Vajon védi-e a törvény a munkavállalót, ha próbaidő alatt derül ki terhessége (s így nagy valószínűséggel nemkívánatos munkaerővé válik?)

Sajnos, nem. A próbaidőt annyira fontosnak tartja a Munka törvénykönyve, hogy erre az esetre nem terjeszti ki a kismamák védelmét (mely egyébként igen széleskörű). Ha valaki próbaidő alatt lesz terhes, s ezt a munkáltatója megtudja, és a továbbiakban nem akarja alkalmazni a kismamát – bátran megteheti, döntése ellen nincs jogorvoslat, s indokolni sem köteles.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.