Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. március 31., csütörtök

GYES és csökkentett munkaidő vagy teljes állás GYES nélkül? Ez a mai napi kérdés!

Ma van ugyanis 2011. március 31-e, azaz az utolsó nap, amikor mindazok, akik 2010. december 31-én GYES mellett teljes állásban is dolgoztak, eldönthetik, hogy heti maximum 30 órában dolgoznak ezután, s felveszik a GYES-t, vagy lemondanak a GYES-ről, s maradnak teljes állásban. (Már amennyiben saját döntésről beszélhetünk, ugyanis a munkaidő-módosításánál a munkáltatónak is van mérlegelési jogköre, ahogy erről korábban már írtam.)

Kivételek is vannak:

-         ha valaki tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevel, s utána GYES-ben részesül, akkor teljes állásban dolgozhat, nem kell lemondania továbbra sem a GYES-ről.
-         ikergyermekek esetén is lehet teljes munkaidőben dolgozni GYES mellett, azonban a GYES összege ilyenkor nem duplázódik, csak egyszeres GYES-t kap az igénylő szülő.
-        ha valaki otthonról dolgozik, akkor korlátlanul végezhető munka GYES mellett.

A nagyszülői GYES-re, és az örökbefogadói GYES-re (mikor három évesnél idősebb gyermek után kap az örökbefogadó GYES-t) külön szabályok vonatkoznak.

2 megjegyzés:

  1. Kimaradt az otthon végzett munka...

    VálaszTörlés
  2. Korábban már írtam róla, de valóban, a kivételek között itt sem ártana, ha szerepelne. Köszi az észrevételt, javítom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.