Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. március 18., péntek

Örökbefogadói GYES

Erről az újnak számító lehetőségről korábban nem írtam; a családok támogatásáról szóló törvény ugyanis lehetőséget biztosít az örökbefogadó szülőknek (figyelem! ha rokon, vagy házastárs fogad örökbe, azokra nem vonatkozik ez a jogintézmény!), hogy igénybe vegyék a GYES-nek egy sajátos esetben, a következő feltételekkel:

-         az örökbefogadott gyermek elmúlt 3 éves, illetve ikergyermekek esetében a tankötelessé válás évének végéig tolódik ki ez az alsó határ (tehát a normál GYES már nem lenne igényelhető utána/utánuk)

-         de még nem múlt el 10 éves,

Akkor az örökbefogadó szülő 6 hónapig igényelhet GYES-t utána, s otthon maradhat vele. A GYES-t egyébként a gyermek örökbefogadásba való kihelyezésének időpontjától lehet igényelni. Ezt a kedvezményt azért hozták meg a törvényalkotók, hogy elősegítsék az örökbefogadó szülő és a gyermek közötti szoros kapcsolat létrejöttét.

Még egy kedvezményt ad a törvényalkotó: ha ezt a fajta GYES-t a gyermek betöltött 10 éves kora előtt igénylik, de már nincs 6 hónap a gyermek 10 éves koráig, akkor is hat hónapig lehet a GYES-t igényelni, a felső határidő ennyivel meghosszabbodik.

A GYES melletti munkavégzésre szab egy külön korlátot a törvény: heti 30 órát meg nem haladó időtartamban lehet munkát végezni mellette (itt nem esik szó az otthonról végzett munkáról):

forrás: 1998. évi LXXXIV. törvény a családok támogatásáról 20/B. §, net.jogtar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.