Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. március 28., hétfő

Szabadon választható részmunkaidő GYES mellett?

A bejegyzés apropóját az is adja, hogy mindjárt itt van március 31-e, amikor letelik a türelmi idő: ezután az is, aki teljes állásban dolgozott, s mellette kapta a GYES-t is, választásra kényszerül; lemond a GYES-ről, s marad teljes állásban, vagy megtartja a GYES-t, s heti maximum 30 órában vállal munkát (azzal az engedménnyel, hogy ha otthonában dolgozik, vagy ha tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevel, akkor nincs ez a megszorítás; GYES mellett munkát vállalni egyébként csak a gyermek egyéves kora után lehet.)

Hogyan is működik ez a gyakorlatban? Ha valakinek volt korábbi munkahelye, s gyermekgondozási szabadság ideje alatt sem szűnik meg a vele való jogviszony, akkor a törvény felhatalmazza arra, hogy a védett időszakban egyoldalú jognyilatkozattal bármikor folytathassa a munkaviszonyt; a munkáltatónak kötelező visszavenni, megfelelő pozíciót biztosítani, a bérét pedig felemelni az időközben hasonló munkakörben dolgozók munkabérének megfelelően. Nagyon erős jogosítványokat ad tehát a Munka törvénykönyve a gyermeket vállaló munkavállalóknak.

De mi a helyzet abban az esetben, ha valaki pl. a GYED letelte után akar visszamenni, s gondolkodik a részmunkaidős megoldáson?

Először is, ha visszamegy dolgozni, akkor kiadják a felgyűlt szabadságait; ha korábban 40 órás munkarendben volt, akkor a korábbi szerződés szerint adják ki a szabadságokat, így ez az időszak is „teljes állásnak” számít, ezalatt tehát még nem lehet igényelni a GYES-t. Letelik a szabadság időszaka, s a munkavállaló elővezeti a kérését: a jövőben szeretne négy-, hatórás állásban dolgozni, s mellette igényelni a GYES-t (ez az összeg esetleg kompenzálhatja az így kiesett jövedelmet.)
S itt a bökkenő; noha egyoldalú nyilatkozattal kvázi „visszahelyeztetheti magát” korábbi munkakörébe, ez annyit tesz, hogy a korábbi, gyermeknevelési szabadság előtti szerződése szerint dolgozhat. Ha munkaszerződését – melynek lényegi eleme a munkaidő – módosítani szeretné, azt csak a munkáltatóval való közös megegyezés alapján teheti. (Kivéve, ha köztisztviselő, vagy közalkalmazott, nekik biztosít a törvény lehetőséget a részmunkaidőre, gyermekük három éves koráig.)
Szépen hangzik tehát az az indoklás, hogy a gyermeknevelési szabadságról visszatérő szülő maga dönti el, hogy GYES mellett részmunkaidőben, vagy GYES nélkül teljes állásban dolgozik tovább. Ez csak elképzelés lehet; a megvalósítás azonban már egyezkedés eredménye, s nem törvényadta jog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.