Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban

2011. március 2., szerda

Köztisztviselői, közalkalmazotti részmunkaidős kedvezmény

A köztisztviselőknek van egy külön kedvezményük: e szerint, ha valaki gyermeke 3 éves kora előtt tér vissza a gyermek gondozása, ápolás céljából kapott fizetés nélküli szabadságról, írásban kérvényezheti, hogy részmunkaidőben alkalmazzák –a részmunkaidő itt fő szabályként heti 20 órát jelent. Kérvényezheti azt is, hogy a munkaidőt – nyilván a számára kedvezőbb – egyenlőtlen beosztásban állapítsák meg; ezt a munkáltató csak akkor tagadhatja meg, ha ez számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene – ezt azonban írásban kell indokolnia.

Ennek a kedvezménynek a megadása csak a kérelmezett időpontig, de maximum a gyermek 3 éves koráig kötelező a munkáltató számára. Ezután a kérelem előtti munkaidejében kell foglalkoztatni.

Néhány köztisztviselői státusz tekintetében nem alkalmazható a fenti szabály; így a jegyzők, illetve a kinevezéssel, vezetői megbízással járó állások esetében nem járható út.

(forrás: Ktv.14/B. § net.jogtar.hu)

Lényegében hasonló kedvezményeket ad a közalkalmazott törvény (Kjt.) is: szintén, ha a közalkalmazott a kérelem benyújtásakor a gyermek gondozása, ápolás céljából kapott fizetés nélküli szabadságát tölti, kérvényezheti a részmunkaidő megállapítását. Itt megemlíti a törvény, hogy először ki kell adni a közalkalmazottnak a felgyűlt szabadságát, utána hatályos a szerződés részmunkaidőre való módosítása. Van még egy külön kikötés a pedagógusok tekintetében is, itt a kérelemnek kell úgy történnie, hogy ne borítsa fel a teljesítés a tanév rendjét, ha tehát valaki nevelési-oktatási intézményben pedagógus, akkor még a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt, a szorgalmi időszak végét, illetve a tanév első félévének befejezését 60 nappal megelőzve kell a kérelmet benyújtani.

(forrás: Kjt. 23/B. § net.jogtar.hu)

A munkavállalók esetében – tehát, akikre a Munka törvénykönyve vonatkozik, s nem a Ktv. – nincs ilyen kedvezmény: bármilyen kívánatos is lenne egy-egy esetben, a törvényalkotó ezt a felek megegyezésére bízta a piaci szférában. Helyette járulékkedvezményekkel ösztönzi a munkáltatókat, ilyen volt a ma még elérhető START PLUSZ kártya, s az ez évben bevezetett új foglalkoztatási célú járulékkedvezmény, mely a kisgyermekes anyák részmunkaidős foglalkoztatását hivatott elősegíteni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.